anketa

Svaki četvrti Rus spreman prosvjedovati protiv pada kvalitete života

01.06.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Više od četvrtine Rusa reklo je u nedavnoj anketi da su spremni prosvjedovati protiv pogoršanja kvalitete života u zemlji, objavila je u ponedjeljak najveća ruska neovisna agencija za istraživanje javnog mnijenja

'Dvadeset i osam posto ispitanika izjavilo je da je spremno osobno sudjelovati u prosvjedima protiv pada kvalitete života', navodi se u izjavi ankete Levada centra.

To je najviši broj prema tom pokazatelju u više od pola desetljeća, izvijestila je agencija. Istraživanje je provedeno u kontekstu porasta nezaposlenosti zbog pandemije koronavirusa.

Ruski dužnosnici posljednjih su tjedana ublažavali mjere karantene u cijeloj zemlji nakon dva mjeseca zastoja koji su devastirali ekonomiju.

Moskva, u kojoj živi oko pola ukupnog broja zaraženih koronavirusom, dopustila je da se u ponedjeljak otvore trgovine koje prodaju neprehrambenu robu, uz obvezno nošenje zaštitnih maski i rukavica.

Rusko ministarstvo rada u međuvremenu je u ponedjeljak priopćilo kako u zemlji raste nezaposlenost, a broj registriranih nezaposlenih osoba premašio je 2 milijuna, izvijestili su državni mediji.

U anketi provedenoj prije dva tjedna sudjelovalo je više od 1600 odraslih osoba, a više od pola ispitanika odgovorilo je da bi, uzimajući u obzir pandemiju, vlada prije svega trebala pružiti podršku starijim osobama i obiteljima s djecom.

Četrdeset i jedan posto ispitanika smatra da bi vlada u prvom redu trebala podržati nezaposlene. Anketa je provedena kad je vlada objavila podatke o tome da je počela padati stopa zaraženih.

Rusija je prijavila blizu 415.000 slučajeva novog koronavirusa, po čemu je na trećem mjestu u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Brazila.