JEDNI ŽELE, DRUGI NE

Svađa zbog Gotovininog novog tunogojilišta

Bionic
Reading

U akvatoriju općine Murter-Kornati, južno od otočića Balabre, kod otoka Sita, u dogledno vrijeme bit će novo tunogojilište, unatoč jednoglasnom protivljenju svih vijećnika općine

Jučer je Županijska skupština, zanemarujući stav jedinice lokalne samouprave, donijela odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije. Župan Goran Pauk obrazložio je odluku činjenicom da u tijeku javne rasprave, iz općine Murter-Kornati nije došla ni jedna primjedba, piše Slobodna Dalmacija


'Tema se ispolitizirala, a možda i zato što nekome smeta ime generala Gotovine', zaključio je Pauk, aludirajući da je otpor vijećnika isprovociran činjenicom da se već neko vrijeme u kontekstu tunogojilišta spominje tvrtka generala Gotovine. Takvom stavu odlučno se usprotivio nezavisni vijećnik ŽS Stipe Petrina, koji drži da je posrijedi klasični primjer političke korupcije.

Podsjetimo, Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) 2013. je dala generalu kredit u iznosu od 7,9 milijuna kuna, a Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG) za polovicu tog kredita dala je jamstvo.

Prema Globusovim informacijama, više od pola novca dobivenog kreditom utrošeno je na dio kvote za izlov tune od 22 tone koju je Gotovina otkupio od privatnika. Gotovina inače ima pravo na kvotu od 40 tona tune. Preostalih 18 tona dobio je na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Ostatak kredita, oko 40 posto, uložit će u opremu i kupnju broda. Gotovinina tvrtka Pelagos Net Farma našla se na HAMAG-ovom popisu 250 jamstava koja su dana u periodu od 1. travnja do 30. rujna ove godine. Jamstvo za njegovu tvrtku iznosi 3,9 milijuna kuna.

Više pročitajte ovdje.