PRAVO I PRAVDA U NOVOM IRAKU

Supruga terorista osuđena na smrt, krivnja nejasna

Bionic
Reading

Hasna Ali Yehye Hussein udovica je jednog od najtraženijih Al Kaidinih terorista u Iraku, Abbu Ayyuba al-Masrija, koji je ubijen u travnju prošle godine. Osuđena je na smrt vješanjem zbog, kako piše Guardian, 'veza s terorističkim mastermindom'. Ako ne bude iznenadnih promjena, ubit će je u srijedu

Koje su to inkriminirajuće veze, osim bračnih, dokazane Hasni, nije jasno. Guardian naglašava da u procesu toj ženi porijeklom iz Jemena, majci maloljetne djece, nije otkrivena nikakva operativna uloga u poslovima njezina supruga.

Nedugo nakon što je uhićena, Hasna Ali dala je intervju Guardianu. Već tada je tvrdila da su ona i njezin muž vodili različite živote. 'Nisam imala pravo izbora u tom braku. Kad bismo i živjeli pod istim krovom, zapravo smo boravili na različitim katovima. Nisam smjela razgovarati na telefon, slušati muziku ili gledati TV', citira Guardian njezine tadašnje tvrdnje.

Ali tvrdi da ni njezina djeca isprva nisu mogla vjerovati da im je otac masovni sektaški ubojica civila, a sada ih pokušava prebaciti k djedu u Jemen.

Njezin usud vremenski koincidira s ubojstvom Osame Bin Ladena, koji je prije nešto više od tjedan dana pronađen u svom pakistanskom skrovištu i ubijen pred članovima svoje obitelji. Nekoliko njegovih supruga, prema pakistanskim službenim izvorima, trebale bi biti poslane u svoje matične zemlje.

Hasnin muž, Abu Ayyub al-Masri, bivši je egipatski taksist. Smatralo ga se jednim od nasljednika Al Kaidinog vođe u Iraku, Abu Musaba al-Zarkavija, koji je ubijen 2006. nakon serije napada na američke i druge savezničke vojnike te civile - šijitske muslimane u Iraku.

Guardian piše da žene rijetko dospijevaju pred iračke sudove, ali kada se to dogodi – imaju minimalne šanse dokazati da su nevine, a pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže krivnja uglavnom je prazno slovo na papiru. No postoji i važna iznimka. Irački sud ove je godine oslobodio udovicu al-Masrijeva suradnika Baghdadija, presudivši da nije počinila nikakve zločine.