TURNEJA PO BLISKOM ISTOKU

Sunak u Kairu izrazio 'duboku sućut' Abasu zbog civilnih žrtava u Gazi

20.10.2023 u 21:35

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak sastao se u petak u Kairu s čelnikom Egipta i Palestinske samouprave, složivši se s njima da treba pustiti humanitarnu pomoć u Gazu i izbjeći civilne žrtve u ratu Izraela protiv Hamasa

Sunak je razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u sklopu diplomatske turneje po Bliskom istoku.

Britanski premijer je naglasio kako je imperativ da se izbjegne širi regionalni sukob i spriječe daljnji nepotrebni civilni gubici, priopćio je njegov ured. "Također smo ostvarili dobar napredak u osjetljivim pitanjima kao što je osiguravanje humanitarne pomoći onima kojima je potrebna", dodaje se u priopćenju.

Kada je američki predsjednik u srijedu bio u tom području, arapski čelnici su otkazali sastanak s njime nakon eksplozije u bolnici u Gazi za koju se međusobno optužuju Izrael i Palestinci.

U razgovoru s Abasom, Sunak je izrazio "duboku sućut" zbog civilnih žrtava u Gazi, uključujući uništenje bolnice. Britanija kaže da analizira taj incident i dosad nije rekla koga smatra odgovornim za napad.

  • +5
U zračnim napadima na Gazu srušena jcrkva Svetog Porfirija Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Sunak je dan ranije posjetio Jeruzalem kako bi izrazio potporu Izraelu i pokušao ispregovarati oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Potom se u Saudijskoj Arabiji susreo s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanon i pozvao ga da iskoristi svoj utjecaj kako bi se u regiju vratila sigurnost.