BAČIĆ PONOVO NA SUDU

'Sumnjao sam u muljaže u aferi kamioni'

26.11.2013 u 19:35

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić, kojemu se zajedno s nekadašnjim ministrom Berislavom Rončevićem ponovno sudi u aferi kamioni, danas je u svojoj obrani ustvrdio da je od početka sumnjao kako je u nabavi kamiona bila riječ o "muljaži"

Svoje je sumnje navodno prenio bivšem djelatniku Vojno-sigurnosne agencije (VSA) Damiru Stručiću kojega Uskok zbog toga želi ispitati u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu.

Bačić je rekao da su mu nedugo nakon imenovanja počeli stizati dopisi u vezi sporne nabave kamiona. "Meni se tada činilo da se radi o nekoj muljaži ljudi koji su sudjelovali u postupku i o tome sam obavijestio ministra Rončevića", rekao je Bačić u svojoj obrani.

Kazao je da je o svemu izvijestio u međuvremenu stradalog bivšeg ravnatelja VSA-e generala Gordana Čačića te Stručića kojega će Uskok ispitati kako bi potvrdio vjerodostojnost Bačićeva iskaza.

Bačić tvrdi i da se otpočetka protivio namjeri ministra da ide u izravnu pogodbu s dobavljačem kamiona.

Upitan zbog čega do sada nije govorio o svojim sumnjama, Bačić je kazao da mu je Rončević rekao kako će navesti da je on bio protiv odluke o izravnoj pogodbi, te da se osjećao izigranim kada Rončević to nije napravio. Ipak, smatra da je Rončević postupio sukladno zakonu kad je donio odluku o izravnoj pogodbi.

Prisjetio se i da je na jednom sastanku Rončević rekao da ima političku odgovornost te da ne smije dopustiti da se ne ispune partnerski ciljevi, kao i da mu je dosta 'jalovih povjerenstava'.

Rončević i njegov tadašnji pomoćnik ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Prvi ministar osuđen nakon tzv. uskočke istrage, od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tvrdio je i da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna.

Optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer" odbacivao je, kao i njegova obrana, tvrdnjom da ta vozila nisu udovoljavala propisanim NATO standardima.