ANALIZIRAMO ORUŽJE

Sulejmani je smaknut sa 'šest dugih noževa': Što je to ninja bomba i čime to Amerikanci planiraju ugušiti iransku nuklearnu odmazdu?

03.01.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Moćni iranski general Kasem Sulejmani i zapovjednik elitnih snaga Kudsa u Iranskoj revolucionarnoj gardi, prema svemu sudeći, ubijen je u američkom bombardiranju bagdadske zračne luke preciznim pogotkom projektila RX9, dok Pentagon u slučaju eskalacije sukoba s Iranom već ima pripremljene termonuklearne bojeve glave smanjene snage tipa W76-2, a koje su proizvedene tek nedavno i trebale bi poslužiti za odvraćanje od iranske nuklearne odmazde

Iako još uvijek nije službeno potvrđeno, Sulejmani je najvjerojatnije likvidiran raketom RX9, razvijenom za izvođenje preciznih napada na teroriste bez nanošenja štete civilima koji se nađu u blizini napada. Raketa tipa R9X modificirana je verzija projektila Hellfire te umjesto eksplozije koristi sirovu silu kako bi eliminirala metu, a ispaljuje se putem bespilotne letjelice.

Projektil R9X je poseban po tome što nosi šest dugih noževa koji se otvaraju neposredno prije udarca, stoga ne čudi to da ta raketa nosi nadimak leteći ginsu jer po svojoj efikasnosti podsjeća na visokokvalitetne japanske noževe koji služe za precizno rezanje pripravaka za sushi. Stručnjaci za oružje uspoređuju udar ovog projektila na metu s udarom ubrzavajućeg naoštrenog nakovnja.

Zbog svoje efikasnosti projektil R9X nosi nadimak i 'ninja bomba' jer je njezina glavna namjena smanjiti broj civilnih i kolateralnih žrtava u borbi protiv terorista koji učestalo koriste civile kao živi štit. Razvoj tog projektila započeo je još 2011., a američka vojska ga je dosad koristila u udarima na odabrane ciljeve prilikom tajnih operacija u Libiji, Somaliji, Jemenu, Siriji i Iraku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Sun

Projektil koji reže sve pred sobom

Amerikanci su njome u sirijskom gradu Atmehu prošlog listopada likvidirali ISIL-ovog čelnika Abua Ahmada al Muhadžira, čiji je kombi doslovno izrezan na komade. Istim oružjem je na identičan način 2017. u Siriji ubijen Abu Al Masri, drugi čovjek Al Kaide, te Džamal Al Badavi, čovjek koji je stajao iza napada na američki razarač USS Cole 2000. godine.

Budući da je Iran već najavio odmazdu zbog američkog napada na Sulejmanija, Pentagon je u pripravnost stavio još jedno novo oružje. Kako Iran prijeti nuklearnim oružjem, a s obzirom na nepredvidljivost američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji prema izvorima iz Bijele kuće ne shvaća u potpunosti moć nuklearnog naoružanja i potencijalni broj žrtava, Pentagon bi se, prema nekim procjenama, u slučaju otvorenog sukoba oslonio na termonuklearne bojeve glave smanjene snage tipa W76-2.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Warthog Defense

Riječ je o nuklearnom projektilu čija je razorna moć jednaka udaru između pet i sedam kilotona TNT-a. Američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavila je kako je proizvodnja varijante W76-2 započela u siječnju 2019. u postrojenjima teksaške tvrtke Pantex, glavnog proizvođača američkog nuklearnog oružja , dok je njezino završno testiranje objavljeno u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Oružje smanjene nuklearne snage

Za razliku od izvorne verzije projektila W76, koji je namijenjen za strateško uništavanje velikih naseljenih područja u scenariju apokaliptičkog nuklearnog rata, modificirana verzija W76-2 služi za odvraćanje neprijatelja od pokretanja takvog rata i napade na ranije odabrane baze i neprijateljske formacije na terenu. Namjena modificirane verzije projektila posebno je važna ako se imaju na umu stalne iranske nuklearne prijetnje, ali i Trumpova nepredvidljivost i njegova želja da se svaka snažnija prijetnja riješi nuklearnim oružjem.

Ovo oružje smanjene snage nuklearnog punjenja prilagođeno je ispaljivanju iz podmornica klase Ohio pomoću projektila Trident II, čiji je najveći domet još uvijek tajna, iako se procjenjuje da može zahvatiti cilj na udaljenosti od čak 12.000 kilometara. Projektil Trident II može ponijeti do 12 povratnih modula u kojima se nalazi po jedna termonuklearna bojeva glava W-76 i W-88 snage 100 kilotona ili W76-2, čija je kombinacija velike preciznosti i male snage idealna za uništavanje neprijateljskih položaja, strateških vojnih baza ili odvraćanje od nuklearne odmazde.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Pravda Report

Bivši američki ministar obrane James Mattis zagovarao je korištenje projektila W76-2 kao odgovor na moguće ruske taktičke nuklearne prijetnje, dok su brojni dužnosnici Pentagona upozoravali da bi korištenje tog oružja povećalo rizik od nuklearnog rata. S obzirom na najnovije prijetnje odmazdom iz zemlje koja razvija nuklearno oružje i Trumpovo nerazumijevanje razorne moći nuklearnog oružja, američki vojni dužnosnici smatraju da je W76-2 jedino oružje koje može uspješno odgovoriti i pomiriti te dvije činjenice.

u blizini zračne luke

[FOTO] Pogledajte fotografije mjesta atentata u Bagdadu koji bi mogao uzdrmati cijeli svijet

Pogledaj galeriju