KRIZA VLASTI U SLOVENIJI

Sudbina Hrvatske i dalje je u Janšinim rukama

24.01.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Nakon što se Građanska lista Gregora Viranta u srijedu povukla iz vlade Janeza Janše, u Hrvatskoj je, barem u onom eurofilnom dijelu, zavladao strah za ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom u slovenskom parlamentu

Virant se zalaže da Slovenija što prije dobije 'stabilnu i kredibilnu vladu' koju ne može voditi sadašnji premijer Janez Janša jer ga tereti negativni nalaz Protukorupcijske komisije. Novinar unutrašnje politike ljubljanskog dnevnika Delo Zoran Potič za tportal kaže da je sve još uvijek u rukama premijera Janeza Janše, a on, kako sada stvari stoje, odbija dati ostavku.

'Janša će voditi manjinsku vladu koliko bude mogao', smatra Potič. Novinar Dela podsjeća da je i Borut Pahor nakon što je izgubio potporu u parlamentu vodio manjinsku vladu od lipnja do rujna prošle godine. Dva su načina da se sruši Janša bez da podnese ostavku. Prvi je da se pronađe novi mandatar koji bi imao potporu najmanje 46 zastupnika u parlamentu. U tom slučaju Janša automatski pada. Druga opcija je interpelacija protiv cijele vlade koju u parlamentu koju treba poduprijeti najmanje 10 zastupnika.

Dakle, prema mišljenju Zorana Potiča, tri su moguća scenarija: manjinska vlada koja bi trajala nekoliko mjeseci, formiranje nove parlamentarne većine, na čemu se već radi, i treća, kao posljednja opcija, prijevremeni parlamentarni izbori. Stranke ne žele nove izbore, objašnjava on, jer su u dugovima i nemaju novca za financiranje nove kampanje. U parlamentarne klupe su sjeli tek prije godinu dana i ne žele već van iz njih.

Potič objašnjava da je pri formiranju nove većine problematičan status Zorana Jankovića, utemeljitelja Pozitivne Slovenije, najjače stranke u parlamentu. On se također našao na udaru Protukorupcijske komisije, nakon čega je svoj status zamrznuo, ali se trenutno vode rasprave što to zaista znači – je li otišao iz politike ili nije.

Prema svemu sudeći, sljedećih nekoliko mjeseci Slovenija će se naći u apsurdnoj situaciji da vladu vode premijer i četiri ministra. Potič naglašava da se slovenske parlamentarne stranke većinom slažu da pitanje ratifikacije treba riješiti prije izbora. 'U slovenskom parlamentu postoji posebna procedura za ratifikaciju međunarodnih sporazuma koja se može brzo provesti, ali je potrebno da Vlada započne postupak', kazao nam je novinar Dela. Uvjeti pod kojim Slovenci namjeravaju provesti ratifikaciju već mjesecima su isti, a novi krug pregovora stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke između Zorana Rogića i Franca Arhara predviđen je za ponedjeljak. Što će Janša napraviti, nitko ne zna.