zakonska klauzula

Sud u Japanu: Obavezna sterilizacija pri promjeni spola je neustavna

25.10.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Visoki japanski sud u srijedu je presudio da je zakonska klauzula koja zahtijeva sterilizaciju od onih koji pravno žele promijeniti svoj spol neustavna

Nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući Europski sud za ljudska prava, Svjetsko udruženje profesionalaca za transrodno zdravlje i Ujedinjene narode, upozoravalo je kako je ta klauzula diskriminatorna i krši ljudska prava.

No dio zastupnika i skupina za ženska prava u društveno konzervativnom Japanu tvrdio je da bi presuda koja osporava taj zakon unijela pometnju i potkopala ženska prava. Japanski Vrhovni sud odbacio je sličan slučaj 2019. godine.

Human Rights Watch je pozdravio presudu i rekao vladi da ju mora poštivati.

„Vlada je obavezna učiniti sve zakone ustavnim, pa sada treba brzo djelovati kako bi uklonila tu klauzulu“, rekla je Kanae Doi, direktorica te organizacije za Japan. 

„Kasno je, ali nikad prekasno“, dodala je. 

Slučaj pred 15 sudaca stigao je nakon tužbe osobe identificirane samo kao transrodne žene mlađe od 50 godina. 

Japanski postojeći zakon kaže da ljudi koji žele promijeniti spol moraju imati dijagnozu rodne disforije i ispuniti pet uvjeta.

Ti uvjeti su da osoba ima najmanje 18 godina života, nije u braku, nema maloljetnu djecu, ima spolne organe koji nalikuju onima suprotnog spola, nema reproduktivne žlijezde ili su one trajno izgubile svoju funkciju.

Prema izvješćima lokalnih medija, odvjetnici tužiteljice rekli su kako uvjeti krše ustavno pravo njihove klijentice na traženje sreće i život bez diskriminacije te da za transrodne osobe predstavljaju značajnu fizičku bol i financijski teret. 

Iako su mnoge zemlje ukinule zakone koji zahtijevaju obaveznu sterilizaciju za zakonsku promjenu spola, prava transrodnih osoba i dalje su kontroverzna tema u Japanu.