OSVETA ZA POLITIČKE AMBICIJE

Sud u Bangladešu podupro Junusovu smjenu

08.03.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Sud u Bangladešu u utorak je podupro odluku o smjeni nobelovca Muhamada Junusa s mjesta čelnika mikrobanke koju je on utemeljio, a taj potez promatrači ocjenjuju kao vladinu osvetu zbog Junusovih političkih ambicija.

Sedamdesetogodišnjega Junusa prošli je tjedan s čela banke Grameen smijenila središnja bangladeška banka na vladin zahtjev, a uz obrazloženje da je zakonska dob za umirovljenje 60 godina.

Vrhovni sud odbio je Junusov prigovor i potvrdio da je njegov rad u upravi banke nakon 60. godine ilegalan. 'Zato mora otići s toga mjesta', dodaje se u sudskoj odluci.

Dok je 2007. u Bangladešu na vlasti bila prijelazna vojna vlast, Junus je pokušao organizirao političku stranku, a poslije je od te zamisli odustao. Objasnio je kako to ne bi dobro sjelo tradicionalnoj bangladeškoj politici i interesnim krugovima.

Junus, 'bankar siromašnih' koji je 2006. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svog programa zajmova, opovrgava svaku financijsku nepravilnost, a njegovi pristalice kažu kako ga vlada želi diskreditirati jer je 2007. pokušao osnovati političku stranku i od tada je u sukobu s premijerkom Šeikom Hasinom Vazed, koja ga naziva 'krvopijom siromašnih'.

U Bangladešu Grameen banka, 25 posto u državnome vlasništvu, ima 8 milijuna klijenata u 82.000 sela. Junusa podržavaju u inozemstvu te je Norveška, koja je sudjelovala u osnutku Grameen banke izrazila žaljenje zbog njegove smjene.