ima pravo žalbe

Sud otvorio istragu protiv bivšeg ministra Paladine

17.10.2023 u 21:07

Bionic
Reading

N1 doznaje da je na temelju prijave Instituta građevinarstva Hrvatske (JGH) sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu otvorio istragu protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine, koji je bio predsjednik uprave IGH. Istraga je pokrenuta i protiv dvojice bivših članova uprave Olivera Kumrića i Tomislava Đurića.

Rješenje o provođenju istrage još nije pravomoćno. Inače, do ovog postupka je došlo nakon što je IGH podnio kaznenu prijavu protiv Paladine i ostale dvojice.

Sumnja se da su Paladina, Kumrić i Đurić ošetili IGH za oko 250 tisuća eura, piše N1.

Učinili su to jer su, kako se navodi u rješenju o otvaranju istrage, ispod cijene prodali nekretnine IGH u Ulici Petra Grgeca 4 u Zagrebu. Radilo se o nekretninama čija je vrijednost bila procijenjena još 2012., a kada su ih prodavali 2016. Paladina, Kumrić i Đurić nisu napravili novu procjenu.

Osim toga, navodi se među ostalim u rješenju o provođenju istrage, nisu o prodaji obavijestili Nadzorni odbor, niti su dobili njegovu suglasnost.

Inače, prvi zahtjev IGH da se protiv Paladine i ostalih pokrene kazneni postupak sudac istrage je odbio, no nakon žalbe IGH izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo je zahtjev na ponovno odlučivanje.

  • +3
Ivan Paladina Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sada je istraga ipak otvorena, no Paladina, Kumrić i Đurić imaju pravo na to rješenje uložiti žalbe. Tek ako istraga bude pravomoćno otvorena trojica osumnjičenih bivših članova uprave IGH bit će ispitani.