AFERA POLO TERENI

Sud odlučio: List je lagao, Jakovčić oslobođen optužbe za korupciju

14.06.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Njemački poduzetnik Georg List, koji već godinu dana optužuje sadašnje i bivše predstavnike lokalne vlasti u Istri za korupciju, ponajviše bivšeg istarskog župana i nekadašnjeg predsjednika IDS-a te europarlamentarca Ivana Jakovčića, kojem je upravo zbog tog slučaja skinut imunitet, prema odluci pulskog Općinskog suda izgubio je spor protiv Županijske agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI). U presudi kojom oslobađa tužene odgovornosti, sud navodi i da je tužitelj Georg List 'u više navrata lagao'

Podsjetimo, Georg List tužio je županijsku agenciju za ometanje privatnog posjeda, poljoprivrednih čestica oko Motovuna, koje AZZRI koristi u poljoprivredne svrhe u skladu sa zakonom. Cijeli je slučaj, o kojem su pisali brojni mediji, poprimio političku dimenziju, jer je List optužio lokalne političare za korupciju i traženje mita. List je optužio predstavnike lokalne samouprave da su ga tražili mito, a kad je on to navodno odbio, stopiran mu je projekt. Njemački poduzetnik je javno prozvao i optužio Ivana Jakovčića kako je bivši župan od njega zatražio čak pola milijuna eura mita kako bi mu omogućio projekt izgradnje 75 milijuna eura vrijednih polo terena u blizini Motovuna u koje je uložio pet milijuna.

Naime, za Hrvatsku televiziju List je izjavio da je zbog problema s realizacijom tog projekta zatražio sastanak s Jakovčićem i da mu je on tada rekao da bi trebao platiti pola milijuna eura tvrtki Branka Curića, tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije. 'Te su me riječi šokirale pa sam mu odgovorio kako mi takvo što ne pada na pamet jer sam već oko 300 tisuća eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata' izjavio je tada List, pridobivši veliku pažnju medija i javnosti koje je pokušao uvjeriti kako govori istinu. Nedugo nakon toga je rekao da se u Njemačkoj podvrgnuo poligrafskom testiranju kako bi naglasio da govori istinu. Podnio je i privatnu tužbu protiv Jakovčića i na temelju toga zatražio da mu se skine imunitet koji uživa kao zastupnik u Europarlamentu, što se krajem proteklog ožujka i dogodilo. Njegove tvrdnje iz ljeta 2014. javno je podržao Kajin, dugogodišnji Jakovčićev politički suradnik iz IDS-a s kojim se razišao i koji danas predvodi Istarske demokrate. Kajin je tada izjavio kako je 'List sustavno reketiran, bit će još stranih i domaćih zviždača koji će progovoriti što im se događalo u Istri'. S druge strane, Jakovčić je Lista tužio zbog klevete te je, očekivano, demantirao Listove navode, čak ga nazvavši pred TV kamerama 'idiotom'. Uz to, Jakovčić je izjavio kako je i on spreman podvrgnuti se poligrafskom testiranju, dodavši kako 'jedva čeka obračunati s Listom'.

Cijeli slučaj završio je na sudu Listovom tužbom, no sud je utvrdio da su brojni iskazi tog poduzetnika neistiniti te je na temelju prikupljenih dokaza tijekom višemjesečnog sudskog spora, donio rješenje s kojim se utvrđuje da tužbeni zahtjevi društva Polo Arena Montona d. o. o. nisu osnovani te da je ova tvrtka provodila samovlast. Naime, prema obrazloženju presude ovaj investitor je protuzakonito postavio natpis 'privatan posjed', lanac i 14 drvenih stupova i time društvu AZRRI onemogućilo pristup svom posjedu. Sud je stoga naložio društvu Polo Arena Montona d.o.o. da uspostavi prijašnje posjedovno stanje u roku od osam dana. Također, zabranjuje mu se svako buduće smetanje posjeda društva AZRRI-ju, a uz to Listova tvrtka mora i nadoknaditi društvu AZRRI troškove postupka isplatom 6.557,53 kune sa zateznim kamatama.