STEGOVNA ODGOVORNOST

Sveučilišna platforma: Rektor Boras postavio je Ivana Botu na izmišljenu funkciju

07.04.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Sveučilišna platforma uputila je priopćenje javnosti povodom 'saznanja o teškim nepravilnostima na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu' održanim 28. i 29. ožujka. Platforma traži stegovnu odgovornost rektora Damira Borasa i žurno micanje Ivana Bote s 'izmišljene funkcije' koordinatora za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu. Također, traže očitovanje Izbornog povjerenstva Sveučilišta zbog kršenja pravnih propisa i jer se, kako tvrde, malverzacije na izborima odvijaju pred očima promatrača, a njihove se prijave ne uzimaju u obzir

Sveučilišna platforma smatra kako su izbori za studentski zbor netransparentni te da ih obilježava niska izlaznost na izborima. Svake dvije godine, po njihovu mišljenju, svjedoči se o neviđenim malverzacijama koje provode kandidati za studentske zborove, a koji obično podupiru zavičajne studentske udruge pa su oni na njihovim vodećim položajima.

'Ubacuju se listići i zaokružuju birači na popisu birača u trenucima kada na biračkim mjestima nema nikoga, kutije se preko noći ne pečate i ne spremaju na mjesto kojemu nitko nema pristup (izbori traju dva dana), sami kandidati su nerijetko prisutni na biračkim mjestima, ako šalabahtere ne dijele kandidati, onda to rade birački odbori, a biračke odbore čine obitelji i rodbina kandidata ili pak njihovi drugovi iz zavičajnih udruga', upozorava Sveučilišna platforma, dodajući da ove godine, osim nabrojanih metoda, svjedoče i dosad još neviđenom kršenju pravnih propisa.

 

Sveučilišna platforma tvrdi da se krše pravni propisi jer je, kako su smatraju, člana Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivana Botu rektor Damira Boras proglasio koordinatorom za studentske izbore. Navode i kako su otkrili da su birački odbori sastavnica dobili naputak da upravo Boti dostave rezultate izbora.

'Došli smo do saznanja da je Ivan Bota, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, predstavnik studenata u Senatu Sveučilišta u Zagrebu i zaposlenik u Uredu za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, od strane Rektora Damira Borasa proglašen Kordinatorom za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu. Također smo došli do saznanja da su birački odbori sastavnica dobili naputak (mimo Izbornog povjerenstva koje im je nadležno) da upravo njemu dostave rezultate izbora. Sav je dakle izborni materijal za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dostupan Ivanu Boti, sve dok se ne provedu izbori na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti', priopćila je Studentska platforma.

Prema Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i Pravilniku o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, koji su jedini zakonski propisi koji se primjenjuju na studentske izbore, izborna tijela su: Izborno povjerenstvo, Povjerenstvo za prigovore i Birački odbor. Nigdje se ne spominje funkcija Kordinatora za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu, tvrdi Sveučilišna platforma.

'Također, zabranjeno je vršenje bilo koje dužnosti sadašnjim članovima Studentskog zbora. Moramo napomenuti da je upravo važeći Pravilnik donesen od strane Studentskog zbora dok je predsjednik Studentskog zbora bio Ivan Bota'.

O Sveučilišnoj platformi

Inicijativa Sveučilišna platforma formirana je u studenome 2016. godine, kao reakcija na trenutno stanje na Sveučilištu u Zagrebu i ponašanje vodstva Sveučilišta. Okuplja 10 studentskih organizacija: Klub studenata Fakulteta političkih znanosti (KSFPZG), Udrugu studenata sociologije Anomija, Udrugu studenata komunikologije i novinarstva Komuna, Klub studenata psihologije Hrvatskih studija Feniks, Udrugu studenata filozofije Scopus, Udrugu za promicanje studentskih aktivnosti (UPSA), Plenum Filozofskog fakulteta, Klub studenata Filozofskog fakulteta (KSFF), Klub studenata komparativne književnosti K i Plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta.