u kritičnom stanju

Student se samozapalio jer mu studentska plaća od 450 eura nije dovoljna za dostojanstven život

11.11.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Francuski student (22) zapalio se u subotu ispred sveučilišnog restorana u Lyonu zbog financijskih problema te se nalazi u kritičnom stanju. Izvori iz bolnice priopćili su da je mladić zadobio opekotine na 90 posto površine tijela i da se nalazi između 'života i smrti'

Student iz St. Etiennea nedaleko od Lyona objavio je na društvenim mrežama kako ima financijskih problema samo nekoliko sati prije nego što se samozapalio. Mladić je na Facebooku napisao da nema više snage suočavati se s financijskim problemima jer živi sa samo 450 eura mjesečno.

Pritom je nadodao da su ga 'ubili' francuski predsjednik Emmanuel Macron, dvojica njegovih prethodnika, desničarska čelnica Marine Le Pen te Europska unija.

'Moramo se boriti protiv porasta fašizma koji nas samo dijeli i liberalizma koji stvara nejednakosti. Optužujem Macrona, Francoisa Hollandea, Nicolasa Sarkozyja i EU za svoju smrt, jer su oni stvorili neizvjesnu situaciju za sve nas. Optužujem i Le Pen i medije za stvaranja straha', poručio je student te je u oproštajnoj poruci za svoje kolege zatražio povećanje tzv. studentske plaće koja trenutno iznosi 450 eura, smatrajući da je to premalo za dostojanstven život. Za taj iznos, dodao je, ne može se mjesečno iznajmiti soba u predgrađima Lyona.

U poruci je dodao i da je za mjesto samozapaljenja izabrao studentski restoran kako bi uputio političku poruku.

Francuski mediji ističu da je mladićeva djevojka obavijestila policiju o njegovim namjerama. Sveučilište je pak priopćilo kako nije znalo za studentove probleme te je nakon njegovog samozapaljenja ponudilo psihološku podršku svim studentima.

Prema dostupnim podacima, čak 43 posto francuskih studenata nema zdravstveno osiguranje zbog financijskih razloga, dok je u nedavno objavljenim anketama njih čak osam posto razmišljalo o samoubojstvu zbog neizvjesne budućnosti. Po francuskom zakonu, student koji propusti predavanja gubi pravo na studiranje, a kako je studentska stipendija preniska, mnogi moraju raditi nekoliko poslova da bi platili stanarinu.