OPASNE TVARI

Stručnjakinja o sladilu koje bi moglo biti kancerogeno i na što trebamo paziti

29.06.2023 u 21:59

Bionic
Reading

Umjetno sladilo aspartam, koje se koristi u brojnim prehrambenim proizvodima, moglo bi se naći na popisu kancerogenih tvari. O toj je temi s u Dnevniku Nove TV govorila Dubravka Marija Kreković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

"Točno mišljenje Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čut ćemo 14. 7. Ako ga ona proglasi potencijalno kancerogenim, drugi će odbor donijeti procjenu rizika, odnosno koje su količine štetne za zdravlje", odgovorila je gošća na pitanje trebamo li zbog vijesti o aspartam biti uplašeni.

"Istraživanja koja su rađena, a ima ih i iz 1981., kada se aspartam pojavio na tržištu, pokazuju da biste na dnevnoj razini trebali popiti 12-30 konzervi pića koje sadrži aspartam da bi on imao štetni učinak. Dnevna odobrena količina iznosi 40 miligrama po kilogramu tjelesne mase osobe", dodala je.

Kreković se osvrnula i na moguću reakciju Europske unije u slučaju da se sladilo pokaže kao potencijalno kancerogeno.

"Bruxelles sigurno osluškuje situaciju i čeka studiju koja će se pojaviti sredinom srpnja. Treba naglasiti da studija nije pravno obvezujuća, nego je samo preporuka. Agencija će samo utvrditi može li on potencijalno biti kancerogen. Paralelno je najavljena procjena rizika u kojoj će se vidjeti količina i uvjeti u kojima on može izazvati rak", istaknula je.

"U WHO-u postoji radna skupina koja preporučuje koje bi se stvari trebale pregledavati. S obzirom da se pojavljuju znanstveni radovi koji pokazuju da bi on mogao imati kancerogene učinke, odlučeno je da će se procijeniti aspartam. Pregledano je 7000 referenci, od čega je u obzir uzeto 1300 znanstvenih radova i na osnovu njih će se donijeti izjava", odgovorila je na upit zašto se odjednom izlazi s ovakvim informacijama o ovom sladilu.

Na kraju ju je razgovora reporterka pitala podsjeća li je ova situacija na slučaj s palminim uljem.

"Palmino ulje je druga kategorija jer se radilo o kontaminantima. Sladilo se namjerno dodaje u proizvod, a kontaminant nastaje tijekom procesa proizvodnje. Što se tiče palmina ulja, smanjile su se određene količine tvari koje su proglašene kao kontaminanti i prehrambena industrija se uskladila s propisima. Tako će vjerojatno biti i sada", zaključila je