MIROGOJSKA RAZDJELNICA

Čačić poklopio Štromara: Ovo sa HNS-om nikad se ne bi dogodilo pod vodstvom Savke

01.11.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Na blagdan Svih svetih izaslanstvo Hrvatske narodne stranke (HNS), na čelu s vršiteljem dužnosti predsjednika stranke i potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom, položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Grobnice narodnih heroja, ispod križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te kod Središnjeg križa. Na Mirogoju je bio i varaždinski župan Radimir Čačić (Narodna stranka - REFORMISTI)

Obišli su i posljednje počivalište osnivačice i počasne doživotne predsjednice HNS-a Savke Dabčević-Kučar i osnivača Krešimira Džebe, Ante Mike Tripala, Dragutina Haramije i Srećka Bijelića, te generala Martina Špegelja.

'Danas je dan kad se sjećamo svih onih mrtvih Hrvatica i Hrvata, svih građanki i građana Hrvatske koji su dali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku ili su tijekom svog života radili na tome da Hrvatska bude ljepša, bolja, kvalitetnija, da bude tolerantna i da sve one civilizacijske dosege demokracije koje imaju razvijene europske zemlje ima i ova država', izjavio je Štromar novinarima kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli.

  • +61
Na blagdan Svih svetih građani obišli počivališta najmilijih Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Naglasio je da su kao delegacija Hrvatske narodne stranke obišli i grobove njihovih osnivača i velikana. Na temelju njihovih ideala, mi želimo nastaviti u smjeru tolerancije, uvažavanja slabijih, onih u manjini; želimo da naše gospodarstvo bude jače i standard građana visok,  istaknuo je Štromar.

Na pitanje novinara misli li da bi oni bili zadovoljni time što HNS u ovom trenutku radi, sudjelovanjem u Vladi, Štromar je rekao da su 'ti ljudi bili uvijek praktični'.

  • +10
Predrag Štromar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ja se sjećam 1992. Vlade nacionalnog spasa kad je i Savka potpisala taj sporazum i kad je trebalo ovoj državi stvarno jedno ujedinjenje, pa tako mislim da i sada isto smo dobro učinili i stvorili ovu državu stabilnom kako bi je mogli dalje razvijati u dobrom smjeru. A to smo i napravili na temelju njihovih ideala i sigurni smo da bi i oni tako učinili kao što smo mi učinili', odgovorio je Štromar.

Na pitanje je li vladajuća većina stabilna, Štromar je odgovorio: 'Stabilna je većina'. 

  • +4
Drama u HNS-u u slici Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na grobu Savke Dabčević-Kučar danas je bio i varaždinski župan Radimir Čačić, biši čelnik HNS-a, koji pak smatra da se suradnja HNS-a i HDZ-a nikad ne bi dogodila pod njezinim vodstvom..

'Savka je nesumnjivo bila daleko najkompetentniji i najobrazovaniji političar moderne hrvatske političke povijesti, predsjednica Vlade i prvi ženski doktor ekonomskih znanosti. Politiku je u cjelini jako dobro razumijevala, s osnovnom porukom da je politika časna djelatnost. U tom smislu joj je bilo malo teško bilo snalaziti se nakon 90-ih, a i prije, u hrvatskoj politici. Dakle, ona bi razumjela ove današnje procese i s osnovnom pretpostavkom da je politika časna djelatnosti ovo sa HNS-om nikada ne bi dogodilo pod vodstvom Savke. Ne bi se dogodilo ni pod mojim vodstvom. Dogodilo se pod ovim vodstvom koje nikakve, ni u kojem pogledu dodirne točke sa Savkom nema', rekao je Čačić.