cetinje

[VIDEO/FOTO] Strava u Crnoj Gori: U napadu rastrojenog muškarca 11 mrtvih, uključujući sedam prolaznika i dvoje djece

12.08.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Jedanaest ljudi ubijeno je u petak u Cetinju u Crnoj Gori. Potresenoj crnogorskoj javnosti večeras se obrato direktor Uprave policije Zoran Brđanin, iznoseći zasad poznate detalje ovog stravičnog događaja

'Danas je tragičan dan ne samo za Cetinje, nego za cijelu Crnu Goru. Ljudski životi su najvrijedniji i nenadoknadivi, a danas smo izgubili 11 građana i građanki, među kojima i dvoje djece', rekao je Brđanin u video obraćanju javnosti.

Naglasio je da suosjeća s obiteljima stradalih i izrazio nadu da će se ozlijeđeni brzo i uspješno oporaviti.

  • +9
Masakr u Crnoj Gori Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

'Prema zasad poznatim okolnostima, danas oko 15.30 sati 34-godišnji muškarac V.B., sa Cetinja, pucao je na obitelj čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. Upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške – lišio je života dvoje djece, jedno starosti osam, a drugo 11 godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla ozljedama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest'.

Policija je odmah reagirala i pokušala ga savladati, ali on se nije predavao i pucao je na policajce. Oni su zatim ispalili više hitaca i napadač je ubijen.

>>> [FOTO/VIDEO] Zbog masakra u Cetinju Crna Gora proglasila tri dana žalosti

Podgorička Pobjeda piše da je napadač Vuk Borilović (34) sa Cetinja ii da nema kriminalnu prošlost. Mondo navodi da je Borilović nakon masakra sprječavao Hitnu pomoć da priđe ozlijeđenima. Sugovornik Monda iz Cetinja kaže da je ubojicii 'pao mrak na oči' i zločin je počinio u rastrojstvu. 'Ovako nešto ne pamte ni najstariji Cetinjani', ispričao je vidno potreseni čovjek.

Uzrok tragedije

Pozivajući se na izvor blizak tragediji, Telegraf.rs piše da je do svađe došlo zato što je obitelj koja je živjela u podstanarstvu kod Borilovića navodno kasnila s plaćanjem stanarine, a stanodavac je vršio pritisak na podstanarku koja se požalila odsutnom mužu. On je potom zvao prijatelja koji je otišao kod Borilovića i tu je počela svađa. Borilović je  prvo ubio prijatelja podstanarske obitelji, a onda i ostale.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, koje također objavljuje Telegraf, Borilović se navodno liječio u psihijatrijskoj ustanovi iz koje je nedavno pušten.

Na Medovini ima možda 200 kuća, a on je pucao nasumce na ljude koji su se zatekli na ulici.

Borilović je ranije radio kao konobar u Nacionalnom parku Lovćen. 'On je bio lovac, a priča se da je ljude poubijao iz lovačkog karabina. Imao je oružja', rekao je sugovornik Monda.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Abazović: Tragedija kakvu Crna Gora ne pamti

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je u petak da je napad na Cetinju, u kojem je ubijeno jedanaest ljudi, tragedija kakvu Crna Gora ne pamti.

"Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz obitelji nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane prijestolnice Cetinja", naveo je Abazović na Telegramu.

Crnogorski mediji prenose da je tridesetčetverogodišnji V.B. s Cetinja usmrtio 11 osoba, a ranio šest, od kojih je jedan policajac, te da među ubijenima ima i djece.

Kako prenose podgorički mediji, radi se o obiteljskoj tragediji. Navodno je V.B nakon što je pucao na članove svoje obitelji izašao na ulicu i pucao u prolaznike. Napadač je ubijen.

Crnogorska policija još uvijek se nije službeno oglasila povodom te tragedije.

Đukanović: Duboko sam potresen viješću o strašnoj tragediji na Cetinju

'Ovo je nezapamćena tragedija koja pogađa cijelu Crnu Goru. Stoga pozivam Vladu da proglasi Dan žalosti u državi. Ozlijeđenima želim brzi oporavak', kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je istaknuo da je duboko potresen viješću o strašnoj tragediji na Cetinju.

'Izražavam najiskreniju sućut unesrećenim obteljima, svima koji su izgubili svoje najmilije. Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima', poručio je Đukanović.

Đurović: Nadam se više nikad nećemo svjedočiti ničem sličnom u našoj zemlji

'Užasnuta sam i duboko pogođena zbog današnje tragedije na Cetinju, koja je potresla cijelu Crnu Goru', kazala je predsjednica crnogorske Skupštine Danijela Đurović.

Ona je uputila izraze najiskrenije sućuti obiteljima i prijateljima nastradalih i izrazila nadu da građani Crne Gore više nikad neće svjedočiti ničem sličnom u svojoj zemlji.