SKANDAL U AMERICI

Strašna sudbina ubojice Bin Ladena

12.02.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Komandos koji tvrdi da je ubio Osamu bin Ladena oglasio se po prvi put od čuvene misije i optužio vojsku SAD-a da će ga kao civila ostaviti bez ikakve podrške, prenosi srpski portal B92

Čovjek koji tvrdi da je izveo jednu od najvažnijih misija specijalne mornarice u intervjuu za Esquire kaže da se osjeća potpuno napušteno, da se brine za sigurnost svoje obitelji, ali i za financijsku sigurnost jer će poslije odlaska iz službe ostati samo 'nezaposleni civil bez mirovine i zdravstvenog osiguranja', prenosi srpski portal B92

Pripadnik američkih Sealsa, čije ime nije otkriveno, 'zbog istrošenosti' se poslije misije u kojoj je u svibnju 2011. ubijen lider Al Kaide odlučio na prijevremeno povlačenje, tri godine prije donje granice za mirovinu koja je u vojsci 20 godina. Ostala mu je još jedna misija u Afganistanu.

'Odmah mi je ukinuto zdravstveno osiguranje, pitao sam postoji li neki period tranzicije, a oni su samo rekli - ne. Nisi više u službi, nisi više pokriven. Hvala za 16 godina, sada se idi j...', rekao je on u intervjuu za Esquire.

Bivši vojnik kaže da bi mu bilo bolje da je ubijen na nekoj od misija jer tvrdi da neće dobiti nikakvu naknadu za vrijeme provedeno u uniformi.

'Idem još jednom u Afganistan prije službenog povlačenja. Ako me ubiju, znam da će moja obitelj biti zbrinuta, koledž će biti plaćen. Sve će biti u redu. Ako se vratim živ i odem u mirovinu, neću imati ništa. Tužno je to reći, ali vredniji sam mrtav', rekao je on.

Ipak, iz vojske poručuju da on ima pravo na zdravstvenu zaštitu još pet godina, a o novčanoj nadoknadi se nisu oglašavali. Eksperti za odnos prema veteranima SAD-a su za Guardian naveli da su njegove izjave 'možda preoštre'.

Što god da je istina, uskoro bivši komandos rekao je da strahuje i od osvete terorista i da vojska ni po tom pitanju nije učinila dovoljno.

'Nadao sam se da će vojska pojačati sigurnost bar za ženu i djecu, barem da ih posjete iz kurtoazije, da će poslati nekog da ugradi blindirana vrata, alarm, senzore, bilo što, ali doslovno nitko ništa nije napravio', požalio se on.

U intervjuu je opisao i kako je izgledao njegov susret s Bin Ladenom.

'Izgledao je zbunjeno i bio je mnogo viši nego što sam očekivao', rekao je bivši pripadnik specijalne jedinice mornarice SAD-a.

Komandos je naveo da se lider Al Kaide na trećem katu svog skrovišta u Pakistanu krio iza svoje najmlađe žene 'koju je gurao naprijed', a pored njih je bio spušten kalašnjikov.

'Nisam znao je li opasana eksplozivom, gura li je kako bi nas sve raznio, puška mu je bila nadohvat ruke. On je prijetnja, morao sam mu pucati u glavu kako ne bi imao šansu kliknuti bombu. Pucao sam dva puta u čelo. Bap! Bap! Drugi put dok je padao. Sklupčao se na podu, pogodio sam ga opet i to je bilo to', opisao je on događaj iz Pakistana.