KONZERVATIVNA STRUJA

Stranke sklone Hamneiju vode u drugom krugu izbora

05.05.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Pristaše iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je u neslozi s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, zabilježile su slab rezultat u drugom krugu parlamentarnih izbora koji služe kao pokazatelj raspoloženja biračkog tijela pred predsjedničku utrku sljedeće godine, pokazuju u subotu izborni rezultati

Iranci su u petak u drugom krugu birali preostalih 65 od ukupno 290 zastupnika u parlamentu. U prvom su krugu snage odane ajatolahu Aliju Hamneiju osvojile većinu, na račun pristaša predsjednika Ahmadinedžada.

Rezultati koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova pokazuju da konzervativci bliski Hamneiju i vrlo kritični prema Ahmadinedžadu vode nakon glasovanja u petak, a slijede ih tvrdolinijaši iz Fronte otpora Islamske revolucije.

Kao i u prvom krugu izbora, stranke sklone Ahmadinedžadu nisu dobro prošle. Hamnei je podržao reizbor Ahmadinedžada na izborima 2009, odbacujući optužbe oporbe o nepravilnostima i neregularnosti izbora, nakon čega je došlo do osmomjesečnih žestokih nereda kakvi dosad nisu zabilježeni u Islamskoj Republici. No Ahmadinedžad se zamjerio vrhovnom vođi donošenjem odluka koje su protumačene kao pokušaj potkopavanja vodeće pozicije svećenstva u državi.

Ishod izbora neće utjecati na vanjsku politiku Teherana ili na pitanje iraskog nuklearnog programa, o čemu glavnu riječ vodi ajatolah Hamnei, ali pokazuje da u sukobu dviju konzervativnih frakcija, ona svećenička još uvijek ima premoć.