radi studentska menza

Štrajka dio djelatnika Agencije za studentski standard u Zadru; ne pristaju na fiksnu plaću bez pregovora

16.10.2020 u 15:08

Bionic
Reading

Od 27 djelatnika Agencije za studentski standard u Zadru njih 17 zaposlenih u studentskom restoranu i fast-foodu u petak ujutro je stupilo u štrajk jer ne pristaju na fiksnu plaću, bez mogućnosti pregovora

Pravni zastupnik Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Tomislav Kiš podsjetio je da su još 2019. godine pokrenuli kolektivno pregovaranje, ali zadarsko Sveučilište nije htjelo raspravljati o visini plaća razgovorom već su odlučili da će oni to određivati.

"Ne žele prihvatiti da broj bodova iz sistematizacije bude uvršten u kolektivni ugovor", pojasnio je. Smatra i kako je takav način razmišljanja u potpunoj suprotnosti s proklamiranom politikom Vlade o rješavanju problema putem socijalnog dijaloga i vraća nas 120 godina unatrag kad su se sindikalisti i radnici na ulicama tukli za svoja prava. Poručio je i kako su „u svađi sa sveučilištem ne zbog novca nego principa“.

Unatoč štrajku, studentska menza radi, a umjesto stalnih djelatnika, rade studenti koje je angažiralo Sveučilište u Zadru. Kiš je kazao i da razumije studente koji rade preko student-servisa jer je svakome potreban novac upitavši se i koju poruku sveučilište šalje tim mladim ljudima. "Manipulira njima, a sve zbog ego-tripa rektorice Dijane Vican koja se, kad je vidjela da joj kontrola izmiče iz ruku, digla na zadnje noge", smatra Kiš. Tvrdi i da 17 djelatnika koji su započeli štrajk imaju snage za dugi štrajk. Može se štrajkati svaki mjesec dva do tri dana, sve do ispunjenja uvjeta, poručio je.

Šibenski Studentski centar solidarizira se s kolegama u Zadru

Sindikalna povjerenica Samostalnog sindikata studentskih centara Marijana Vrančić je pred studentskom menzom u Šibeniku najavila da će u znak podrške kolegama u Zadru zaposlenici Studentskog centra u Šibeniku stupit u 'štrajk solidarnosti', ne odobre li se Zadranima traženi sindikalni zahtjevi. Poručila je i da su, nakon neuspjelog kolektivnog pregovaranja koje je Sindikat vodio u Agenciji za studentski standard Zadar te nakon neuspjelog okončanja procesa mirenja, stečeni su svi zakonski preduvjeti da se zbog neprihvaćanja sindikalnih zahtjeva organizira štrajk.

Vrančić je rekla i da je riječ samo o nominalnom štrajku, budući da će menza i sve ostale usluge koje Studentski centar pruža normalno funkcionirati.