NAKON ERUPCIJE VULKANA

Strah od kataklizme na Islandu: Glavnom gradu prijeti zagađenje otrovnim parama

19.12.2023 u 18:49

Bionic
Reading

Državni meteorološki ured Islanda upozorio je da eksplozija vulkana koja je u toj zemlji započela u ponedjeljak navečer predstavlja ozbiljnu prijetnju plinskim zagađenjem glavnog grada Reykjavika

Erupcija koja je izbila na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda dogodila se nakon više tjedana jakih potresa i podrhtavanja tla, a otrovne pare bi mogle stići do Reykjavika do utorka navečer ili srijede ujutro, javlja BBC.

Oko 4000 ljudi evakuirano je prošli mjesec iz Grindavika, ribarskog grada kojem prijeti lava.

Stanovnica koja živi u blizini Grindavika opisala je scene od ponedjeljka navečer kao 'lude' i 'jezive' i rekla da još uvijek može vidjeti kako vulkan eksplodira.

Island je tjednima spreman za vulkansku aktivnost. Od kraja listopada u regiji oko Reykjavika bilježi se porast aktivnosti potresa.

Erupcija se može vidjeti iz Reykjavika, koji je oko 42 km sjeveroistočno od Grindavika.

  • +16
Nevjerojatni prizori stižu s Islanda Izvor: Profimedia / Autor: Kristin Elisabet Gunnarsdottir / AFP / Profimedia

Očevidac u glavnom gradu rekao je za BBC da je pola neba u smjeru grada od erupcije svijetlilo crvenom bojom, a mogao se vidjeti dim kako kulja u zrak.

Godine 2010. vulkanska erupcija uzrokovala je podizanje oblaka pepela nekoliko kilometara u atmosferu, što je dovelo do nekoliko dana prekida zračnog prometa u Europi.

Stručnjaci ne očekuju da će erupcija u ponedjeljak donijeti probleme u putovanjima. U utorak poslijepodne islandska vlada priopćila je da nema prekida letova i da međunarodni koridori letova ostaju otvoreni.

Izvor: Društvene mreže / Autor: rabarbara

Islandski meteorološki ured izvijestio je u utorak oko 12:30 da se snaga erupcije smanjuje, ali da plinovi iz vulkana još uvijek mogu doprijeti do Reykjavika.

Slike i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju lavu kako izbija iz vulkana samo sat vremena nakon što je otkriven roj potresa - niz seizmičkih događaja.

Policija je upozorila ljude da se ne približavaju tom području.

Duljina pukotine u vulkanu je oko 3,5 km, a lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubičnih metara u sekundi, rekao je meteorološki ured, dodajući da je to višestruko više od nedavnih erupcija na poluotoku Reykjanes.