HOMOFOBNA ITALIJA

Stotine tisuća Rimljana prosvjedovalo protiv istospolnih zajednica

21.06.2015 u 09:21

Bionic
Reading

Više stotina tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Rimu protiv istospolnih zajednica i spolnog obrazovanja u školama dok vlada želi brzo progurati prijedlog o civilnom partnerstvu.

Premda talijanska policija nikada ne objavljuje brojčane podatke o prosvjedima, organizatori su izjavili da se okupilo oko milijun ljudi. Mnoštvo mladih, starijih i roditelja s djecom preplavilo je trg na koji može stati 300.000 ljudi.

Noseći transparente na kojima je pisalo "Obitelj spašava svijet" i "Zaštitimo našu djecu", prosvjednici su unatoč kiši ispunili golemi trg ispred Bazilike sv. Ivana Lateranskog, izvijestio je AFP.

"U školi koju pohađaju moja djeca, govori se o obitelji koju čine dva oca i dvije majke, ne pitajući dopuštenje roditelja", pobunio se Giuseppe Ripa, 41-godišnji liječnik. "To je opasno i loše", rekao je.

Italija je zadnja velika zemlja Zapadne Europe koja ne priznaje nikakav zakonski status istospolnim parovima, ali je vlada lijevog centra Mattea Renzija podnijela nacrt zakona o civilnom partnerstvu s ciljem da ga konačno progura do kraja godine.

Tekst trenutačno proučava povjerenstvo Senata, gdje ga usporavaju tisuće amandmana koje je većinom podnijela stranka desnog centra Angelina Alfana, ministra unutarnjih poslova, koja je i pozvala na prosvjede.

Renzijevi partneri desnog centra skloni su uvođenju civilnog partnerstva, ali odbacuju dvije bitne odrednice njegova prijedloga: mogućnost primanja partnerove mirovine i posvojenje partnerove djece.

Oko 75 posto Talijana podupire zakonski status za istospolne parove. Po anketi koju je La Stampa objavila u svibnju, 51 posto ispitanika podupire brak osoba istoga spola.