italija

Stotine neofašista marširalo na stotu obljetnicu Mussolinijeva 'pohoda na Rim', iako zakon zabranjuje veličanje fašizma

30.10.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Stotine nostalgičara za diktatorom Benitom Mussolinijem prošetale su se u povorci kroz njegov rodni grad Predappio kako bi obilježile sto godina od "pohoda na Rim", presudan za dolazak fašista na vlast u Italiji

Oko 2000 ljudi po procjeni policije okupilo se u tom gradiću u pokrajini Emiliji-Romagni, gdje je fašistički vođa pokopan u kripti obiteljske kapelice. Mussolinijev grob svake godine posjete deseci tisuća ljudi. U nedjelju su neki diktatorovi pristaše iskazali potporu novoj vladi na čelu s krajnjom desničarkom Giorgiom Meloni, čija stranka Talijanska braća, u čijem je osnutku prije točno deset godina sudjelovala i koju vodi od 2014., ima neofašističke korijene. Ipak, u svom prvom govoru u parlamentu ovog tjedna nova premijerka je istaknula da nikad nije gajila "simpatiju ni bliskost s nedemokratskim režimima (...), pa tako ni s fašizmom".

"Glasao bih i za samog Lucifera samo da pobijedi ljevicu u Italiji. Zato sam sretan što imamo vladu Meloni", rekao je organizator skupa Mirco Santarelli, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

  • +5
Neofašisti obilježili stotu obljetnicu Mussolinijeva Marša na Rim Izvor: Profimedia / Autor: Roberto Brancolini / Sipa Press / Profimedia

"Pohod na Rim" 28. listopada 1922. označio je dolazak Benita Mussolinija na vlast u Italiji. Duce je uspostavio režim obilježen nacionalizmom i autoritarnošću. Mussolinija su ubili partizani u travnju 1945. na kraju rata, a njegovo je truplo objesilo i izmrcvarilo mnoštvo na trgu u Milanu.

Premda talijanski zakon zabranjuje veličanje fašizma, on se rijetko poštuje. U Italiji mnogi ističu da je Mussolini, koji je došao iz redova ljevice, izgradio infrastrukturu (željeznica, autoceste) i pokrenuo programe socijalne zaštite.