zagrebačka skupština

Stojak kritizirao Bandićevo trošenje novca Zagrepčana: S cijenom od 560 milijuna kuna žičara je trebala ići do Bistre

23.10.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Većinom glasova, 26 za i 18 protiv, zastupnici u Skupštini grada Zagreba usvojili su izvještaj o izvršenju proračuna Grada Zagreba za prvih šest mjeseci 2019. I dok je oporba mahom kritizirala loše planiranje i lošu realizaciju pojedinih stavki, od HDZ-ovaca se moglo čuti da daju potporu jer je izvještaj u plusu i kako je riječ o rekordnoj godini po povlačenju novca iz fondova EU-a zahvaljujući sinergijskom učinku Vlade i Grada

Vladimir Ferdelji u ime kluba HSLS / nezavisni kazao je da su sredstva EU-a ostvarena s manje od 220 milijuna od planiranog.

Potom je naveo slabu realizaciju prodaje građevinskih objekata, pri čemu je planiran prihod od 104 milijuna kuna, a ostvareno je 19 milijuna kuna.

'Na zakupnine smo potrošili 257 milijuna kuna, a od zakupnina smo dobili 46 milijuna. Negdje oko 190 milijuna kuna Zagreb plaća više za zakupnine nego što dobiva od njih. Nekih gradovi, poput Dubrovnika, imaju polovinu prihoda od svoje imovine. Zbog takvih stvari neću podržati ovaj prijedlog', kazao je Ferdelji.

Tomislav Tomašević u ime kluba Lijevog bloka kazao je da se polugodišnji izvještaj o izvršenju zapravo treba nazvati izvještaj o neizvršenju.

'Iskorištenost sredstava za gospodarenje otpadom bila je manja od četiri posto. Za odlagalište otpada od predviđenih 14 milijuna kuna realizirano je manje od četiri milijuna kuna. Za Centar za gospodarenje otpadom od planiranih 49 milijuna kuna realizirano je tek četiri posto. To govori kako brzo gradska uprava rješava probleme s otpadom. Za objekte kapitalne djelatnosti indeksi pokazuju oko 15 posto. Za vrtiće manje od pet posto. Manje 12 milijuna kuna je predviđeno za vrtiće. I onda je od tih mizernih 12 milijuna realizirano manje od pet posto. A Ljeto na Savi koštalo je više od 12 milijuna kuna. Za zdravstvene objekte realizirano je 17 posto, sportske 24 posto. Mogu razumjeti to da se zbog dinamike više potroši u drugom polugodištu, ali ne mogu vjerovati da je takva porazna statistika u svim stavkama. Ovo su najosnovniji razlozi za to što nećemo podržati prijedlog izvršenja', kazao je Tomašević.

  • +9
Sjednica zagrebačke Skupštine Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

SDP-ovce je zanimalo zašto rebalans proračuna nije došao na ovu sjednicu Skupštine kad je vidljivo da je zbog niza stavki do toga trebalo doći. Tražili su objašnjenje zašto je za sljemensku žičaru u prvih šest mjeseci potrošeno 107 milijuna kuna, što je 3,7 puta više od proračunom predviđenih 29 milijuna kuna. Saša Molan u ime kluba SDP-a naveo je da kontinuirano raste broj gradskih ureda i da na taj način građani plaćaju međukoalicijske zahtjeve.

'Od prireza će se do kraja godine prikupiti oko milijardu kuna. Stoga predlažem da se smanji prirez sa 18 na 15 posto, što bi značilo manje oko 150 milijuna kuna, a taj novac može se namaknuti od imovine koja se i nakon šest mandata gradonačelnika Milana Bandića još uvijek popisuje', kazao je Molan.

Anka Mrak Taritaš u ime kluba GLAS/HSU najavila je da neće podržati izvršenje proračuna iz niza razloga.

Navela je da je sufinanciranjem projekata iz fondova EU-a na koje je aplicirao Zagreb planirano nešto više od tri milijuna, a izvršenje je nula kuna.

I za žičaru su se mogla povući sredstva EU-a da su bila tri projekta zajedno - Biokovo, Učka i Sljeme - onda se moglo povući sredstva, pojasnila je Mrak Taritaš.

Tomislav Stojak (HNS) u pojedinačnoj raspravi kazao je da se prilikom usvajanja proračuna prošle godine planiralo 27 milijuna kuna za žičaru, a da je potrošeno skoro 110 milijuna kuna samo u prvih šest mjeseci.

'Sve je to super, ali ovo je preskupo. Mogli smo dobiti žičaru do Bistre za ovu cijenu. Ovo je preskupo i plaćaju je samo građani Zagreba od svojih sredstava. Ljudi iz grada su rekli da će se promijeniti operativni program i da će se sredstva povući iz fondova EU-a. To je i tada bila utopija i svih 560 milijuna kuna za žičaru ići će iz džepa Zagrepčana', kazao je Stojak.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević navela je da je u sinergiji s Vladom povučeno puno sredstava iz EU-a, ali da se za projekte na koje se grad sam prijavio za sufinanciranje naišlo na niz imovinsko-pravnih problema.

Spomenula je da bi i žičara davno bila izgrađena da nisu četiri godine čekali suglasnost nadležnog ministarstva na izmjene prostornog plana.