HDZ-OV NOVI 'MAČEK'

Što veže Andreja Roru i Tomislava Karamarka

18.04.2013 u 14:36

Bionic
Reading

HDZ se pod vodstvom Tomislava Karamarka zbilja vraća korijenima: na ovotjednoj 'klauzuri' - u prijevodu, kolektivnom stranačkom mozganju iza zatvorenih vrata - važnu ulogu dobio je Andrej Rora, koji će uoči lokalnih izbora biti jedan od glavnih PR stratega stranke zadužen za odnose s javnošću. Rora je pred HDZ-ovcima već održao radionicu o rejtingu stranke među dobnim skupinama, a potvrdio je angažman riječima da je 'prepoznao sebe i svoja stajališta u porukama obnovljenog HDZ-a'

Sin bivšeg Dinamovog nogometaša Krasnodara Rore u javnosti će vjerojatno zauvijek ostati zapamćen kao jedan od članova udarne ekipe 'Motrišta', HTV-ove emisije koja je u zadnjim godinama Tuđmanove vlasti brižljivo polirala imidž vladajuće stranke, neovisno o stvarnom životu koji se odvijao izvan zgrade na Prisavlju. Zajedno s Miljenkom Manjkasom - kasnije savjetnikom Ivića Pašalića i svojim bliskim suradnikom u nekoliko projekata - Rora je na HTV-u gurao koliko je mogao, sve dok ih demokratske promjene početkom dvijetisućitih nisu izbacile na ulicu.

No ni tada nije stao: malo se bavio nakladništvom, potom nekoliko godina servisirao potrebe Dinamovog gazde Zdravka Mamića, a zatim se i formalno okušao u odnosima s javnošću. Zapamćena je i epizoda na Novoj TV, gdje je kao pokretač i jedan od autora sudjelovao u stvaranju 'kriminalističkog magazina Istraga'. Emisija se vrlo brzo pretvorila u trash show, a ukinuta je nakon 150 epizoda - i to neposredno nakon što se navodno iskrivljenim tumačenjem Domovinskog rata zamjerila brojnim braniteljima. Dotad je, treba li reći, realizirana preko tvrtke Core media - navodnog dijela medijske hobotnice zbog koje se danas sudi Siniši Svilanu

Posljednjih godina zapamćen je kao koautor dokumentarno-igranog serijala 'Jugoslavenske tajne službe', koji je realizirao sa starim prijateljem Manjkasom te Obradom Kosovcem, vječno podobnim kadrom koji je tijekom karijere evoluirao iz jednog od vodećih televizijskih progonitelja nadbiskupa Alojzija Stepinca u najgorljivijeg branitelja njegova lika i djela. Suradnja je funkcionirala sjajno, pa je vjerojatno u to doba na Roru pažnju obratio i Karamarko - koji je baš tada bio silno okupiran javnim prežvakavanjem sedam desetljeća stare teme o ustašama i partizanima.

U svojoj zavidnoj karijeri naš glavni junak se, baš poput HDZ-a ovih dana, očito vraća svojim idealima iz mladosti, pa se i službeno angažirao u stranci za koju je još davno založio svoje ime. Neće mu biti lako, jer će biti mjeren prema još jednom bivšem televizijskom novinaru koji se godinama brinuo upravo za javni imidž HDZ-a: nakon sedam 'debelih godina' sa Sanaderom, bivši kolega Ratko Maček posljednjih mjeseci vrlo je zauzet obranom vlastitog imena pred zagrebačkim sudom. A novi svjedoci i optužbe izviru iz dana u dan.

Rora je, po svemu sudeći, pametniji i promućurniji, pa njegovu grešku neće ponoviti.