FENOMENALAN VIDEO

Što je radioaktivnije od Černobila i Fukushime?

27.12.2014 u 10:42

Bionic
Reading

Većina nas zna gdje se nalaze stare zone nuklearne katastrofe, rudnici urana ili gradovi s poviješću atomskog naoružanja s ciljem smanjivanja izloženosti zračenju. Nažalost, zračenje je posvuda, a prisutno je i tamo gdje ga najmanje očekujemo. Dr. Derek Müller, vlasnik znanstvenog kanala na Youtubeu Veritasium, u najnovijem videu objašnjava gdje se nalaze mjesta s najvećom koncentracijom radioaktivnosti na Zemlji kada je u pitanju zaštita od ionizirajućeg zračenja, i otkriva i ne tako poznat ali dovoljno šokantan podatak

Propadanje radioaktivnih materijala dovodi do proizvodnje ionizirajućeg zračenja koje ima dovoljnu energiju da oduzme elektrone od atoma ili razbije neke kemijske veze. Američka Agencija za zaštitu okoliša naglašava da svako živo tkivo u ljudskom tijelu može biti oštećeno uslijed ionizirajućeg zračenja dok tijelo automatski pokušava pokrpati nanesenu štetu. Međutim, oštećenje uzrokovano ionizirajućim zračenjem može postati nepopravljivo i preveliko što dovodi do raka i pojava kao što su opekline i razne radijacijske bolesti.

Iako su banane i brazilski oraščići prirodno radioaktivni jer sadrže kalij-40 koji je radioaktivan izotop kalija, oni su daleko od opasnih. Čovjek bi u godinu dana trebao konzumirati oko 10 milijuna banana da se pojavi neki oblik bolesti uzrokovan radijacijom. Deset milijuna banana je, zapravo, ekvivalent za curenje radijacije iz nuklearnih reaktora.

Müller dokazuje da je radioaktivnost stvar razine ionizirajućeg zračenja. Geigerovim brojačem za mjerenje radijacije Müller kreće na put prema najozloglašenijim nuklearnim postrojenjima, koji uključuju Černobil, Fukushimu i labaratorij Marie Curie, i mnoge druge. Međutim, na veliko iznenađenje, za mnoga svjetski poznata radioaktivna mjesta nakon mjerenja se utvrdilo da je razina radijacije benignija nego što smo mislili. Na primjer, provođenje sat vremena u Hirošimi radioaktivni je ekvivalent jedenju tri banane.

Na Mülleorovom proputovanju, najveća razina radijacije utvrđena je u bolnici Pripjat u blizini Černobila. Područje je danas mjesto napuštene zgrade u sklopu kompleksa koji je prethodno služio za liječenje vatrogasaca koji su se 1986. odazvali pozivu na dužnost uslijed nuklearnog kraha. U podrumu bolnice u Pripjatu utvrđeno je da je razina zračenja najviša s obzirom na to da se u njemu nalazi velika količina kontaminirane opreme i vatrogasne odjeće.


Zračenje je posvuda i od njega je nemoguće pobjeći, neovisno o tome što ste pojeli bananu ili lutali mjesta Hirošime - uvijek ćete biti izloženi nekom stupnju radioaktivnosti. 'Izloženost maloj količini zračenja tijekom dugog vremena ne podiže razinu potencijalnog rizika od raka, ali kratka izloženost u njegovim abnormalnim količinama može povećati rizik', kaže Medline Plus

Pogledajte Müllerov videozapis kako biste saznali gdje se nalaze druga najveća mjesta na Zemlji s najvećom radioaktivnom koncentracijom i tko je zapravo najviše izložen radijaciji: