novo ispitivanje

Što je građanima najmanja, a što najveća briga? Evo što pokazuje Crobarometar

26.08.2023 u 20:49

Bionic
Reading

Cijene, inflacija, egzistencija stalno su u fokusu, a i rezultati najnovijeg Crobarometara, kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV, potvrđuju kako je životni standard apsolutni prioritet.

U istraživanju za kolovoz ispitanici su upitani da školskim ocjenama izraze - što misle općenito o kvaliteti života u Hrvatskoj, ali i kvaliteti svog, osobnog života.

U oba slučaja dali su ocjenu dobar. Međutim, jedna je trojka tanja, a druga nešto čvršća.

2,74 je prosječna ocjena koju su dali općenito kvaliteti života u Hrvatskoj. Rezultat je gotovo isti kao i prošli mjesec.

Percepcija je nešto drugačija, u ovom slučaju bolja - kada ocjene daju iz osobnog kuta. Ocjena je 3,13. I to je nešto niže nego u lipnju i srpnju.

Recimo i kako je trećina ispitanika svom osobnom životu dala ocjene više od trojke. Uglavnom vrlo dobar, a pala je i pokoja petica.

ČIME SU ISPITANICI NAJVIŠE ZADOVOLJNI?

Koliko im je važan osjećaj opće i fizičke sigurnosti, pokazali su najvišom ocjenom 3,15. Za 74 posto ispitanika ona zaslužuje ocjene dobar i vrlo dobar.

Nakon sigurnosti, drugi najbolje ocijenjeni aspekt života u našoj zemlji je obrazovanje 2,93.

Pozitivno gledaju i na položaj Hrvatske u svijetu kojem daju 2,75.

ČIME ISPITANICI NISU ZADOVOLJNI?

Najmanja ocjena, ujedno i najveće nezadovoljstvo je radom političara 1,76. Gotovo svaka druga osoba dala im je čistu jedinicu.

Nezadovoljstvo i oko svega što je vezano uz pravosuđe i rad sudova. Ocjena 1,83.

Samo ocjenu dovoljan, točnije, 2,07 Hrvati daju i visini plaća u Hrvatskoj. Kako je već istaknuto, ekonomska moć, odnosno nemoć iz mjeseca u mjesec sve je više izražena i u rezultatima Crobarometra.

NAPOMENA:

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. kolovoza na 989 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.