OTIŠAO LEO

Što je Dinamo sve izgubio u Leandru Cufreu

08.12.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Vrhunski tajming odabrao je Dinamo da objavi da će u iduću polusezonu ući bez bivšeg argentinskog reprezentativca Leandra Cufrea

33-godišnji Cufre bi u siječnju napunio deset godina europskog nogometnog staža, ali odlučio je drugačije. Digao je sidro iz Dinama i Starog kontinenta i vratio se u Južnu Ameriku. Neće igrati za svoju Gimnasiu, zbog koje skoro nije došao u Dinamo, već će stati u zadnji red meksičkog Atlas Guadalajare.

U Zagrebu je proveo dvije i pol sezone, a ostat će upamćen puno dulje. Razloga je više.

Prodor protiv Villarreala i asistencija Sammiru za potvrdu pobjede, jedini gol u Dinamu zabio je Karlovcu, stalna borba na lijevom boku, u srcu obrane, desno, gdje god je trebalo. Nikada se nije žalio, odradio bi svoje najbolje što zna i uvijek hodao uspravno. Ali nije po tome poseban.

Prije dvije godine javio se na zimsku prozivku i dočekalo ga je 'sto' mikrofona. Razlog? Novinari, posljedično i javnost, već su ga bili otpisali jer se Dinamo trebao rješavati skupih igrača. Tada je Cufre bez problema pristao na prepolovljeni ugovor, i to ovako prokomentirao.

'Još uvijek imam jako visoka primanja i svjestan sam da Dinamu nije lako izdvojiti više. Imam novi ugovor i veselim se pripremama. Uostalom, nemojte se ljutiti, ovdje se previše priča o novcu, a premalo o nogometu', mirno je izdiktirao Cufre i potpuno pogodio.

Godinu dana poslije - opet zimske pripreme. Jurčić je u Tursku poveo i mladog kapetana juniora Šituma, koji voli driblati. U vježbi jedan na jedan 'na stražnji dio' je bacio Cufrea i lako prošao kraj njega. U uzvratu ga je dočekalo uklizavanje s dvije noge. Cufre ga je odlučio naučiti lekciju, takvog u momčadi uvijek morate imati.

Prošla je još jedna godina i Leandro je treći put pokazao da nije običnog kova. Navijači i uprava su na ratnoj nozi, a na uvrede Mamiću igrači su odgovorili okretanjem leđa svom 'Kopu'. Svojevoljno ili ne, manje je važno. Cufre je zaključio drugačije i jedini pozdravio BBB-e nakon utakmica u Puli i Zaprešiću. Zbog toga je nagrađen (i ispraćen) skandiranjem, što se u Dinamu ne događa mnogima.

Mamići su često govorili da ga žele zadržati blizu kluba i nakon karijere, da bude čovjek za vezu s plodnom Argentinom, ali čini se da je taj aranžman otpao.

Ipak, ostao je korektan do kraja i otišao je kada je to klubu najviše odgovaralo. Najmanji potres izazvao je baš ovaj trenutak, pet sati uoči očekivanog teškog poraza i nešto manje očekivane smjene trenera. Bilo koji drugi dan Cufre bi bio na naslovnicama, ovako je otišao tiho, bez potresa.

Druženje s klupskim zaposlenicama i rad s navijačima
Na 1.20 Cufre 'izbacuje' Sennu i nedugo zatim servira Sammiru za 2:0 s Villarrealom
Poklon od Bad Blue Boysa u Zaprešiću
Nekada je Leandro bio agresivniji. Pitajte Del Piera