TURISTIČKI POTENCIJAL

Što država namjerava napraviti s bivšim pulskim vojarnama?

02.05.2014 u 18:06

Bionic
Reading

Pula je grad velikih turističkih potencijala koji se postupno i kvalitetno uvode u funkciju turizma, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin koji je danas s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem razgovarao o bivšoj vojnoj imovini koja se planira koristiti u turizmu

Lorencin je kazao kako je Pula u konačnici 'osuđena' da bude grad atrakcija, s ispreplitanjem povijesti i uključivanjem u razvoj turizma brojnih bivših neperspektivnih objekata.

'S obzirom na veličinu i atraktivnost bivših vojnih površina i objekata nije moguće sve odjednom realizirati. Uostalom imamo puno primjera koliko treba vremena da bi se neki projekti stavili u tu svrhu', istaknuo je Lorencin spomenuvši pritom primjer projekta Kupari o kojemu se '22 godine pričalo, a tek je sada nakon godinu dana intenzivnog i upornog rada projekt pripremljen za investitore'.

Tako će se pripremiti i ostali projekti na području bivših vojnih zona u Puli, kazao je ističući kako je 'Vlada vrlo odlučno stavila realizaciju velikih projekata u svoj fokus. U prilog tome govori činjenica da zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša pokrećemo projekt Veliki Brijun o kojem se godinama priča', naglasio je Lorencin

Naveo je kako su do sada već pokrenute konkretne radnje s ciljem da se do jeseni pripremi tekst natječaja, a za koncesiju turističkih objekata na Velikom Brijunu očekuje se svjetski poznat investitor, s obzirom da je, kako je rekao, 'riječ o najatraktivnijoj lokaciji na Mediteranu'.

Pritom je napomenuo kako Veliki Brijun u kontekstu turističke ponude grada Pule ima iznimno veliki značaj i 'podići će letvicu kvalitete svim ostalim investitorima na području Muzila i Hidrobaze'.

Lorencin se posebno osvrnuo na prenamjenu bivše vojne zone Muzil u turističke svrhe.

Naime, o tom se projektu i načinu prenamjene ne slažu gradski čelnici i mnogobrojni građani okupljeni u civilne udruge. Područje bivše vojne zone Muzil obuhvaća čak petinu površine Pule, a s načinom na koji se ono planira prenamijeniti u turističke svrhe ne slažu se mnogi građani okupljeni u Građansku inicijativu 'Volim Pulu'. Grad je dobio čak 1.500 primjedbi građana na gradnju turističkog naselja s golfskim igralištem na poluotoku Muzil. U Inicijativi se, među ostalim, protive dijelu kojim je planirana gradnja golf igrališta.

Dok građani strahuju da će im Muzil ostati nedostupan i da se pogoduje investitorima, ministar Lorencin je danas istaknuo kako nema bojazni da će koncesionar zatvoriti to područje.

'Do realizacije ovog projekta još je puno posla i bit će još mogućnosti raspravljati o konačnim namjenama', poručio je ministar Lorencin

Generalni urbanistički plan s prenamjenom područja Muzila trebao bi biti donesen 8. svibnja, a pulski gradonačelnik Boris Miletić je i danas ponovio kako će poluotok biti dostupan svim građanima.