ljevica i desnica

Što će biti glavne teme u izbornim kampanjama?: 'Imamo dvije skupine'

11.12.2023 u 09:56

Bionic
Reading

U kampanji za predstojeće izbore ljevici će u fokusu biti standard i afere, a desnici svinjska kuga i migracije, piše u ponedjeljak Večernji list

Iako se još ne zna točan datum parlamentarnih izbora, s obzirom na aktivnosti glavnih političkih aktera jasno je da sve miriše na njih. Predizborna kampanja već traje, a slušajući “političke prvake” polako se naziru i ključne teme kojima se očito planiraju baviti sljedećih nekoliko mjeseci.

Pa nam tako prema premijeru Andreju Plenkoviću, unatoč “problemima s radikalnim skupinama”, na ekonomskom planu očito cvatu ruže jer, kako je rekao neki dan, “očekuje nas daljnji gospodarski rast, pad javnog duga u BDP-u i još europskog novca”.

S druge strane cijeli mandat aktualne Vlade, kao i prethodne, obilježen je raznim aferama i odlascima ministara zbog njih, a inflacija je toliko oslabila životni standard građana da je logično i očekivano što su sve oporbene stranke u kampanju ušle napadajući vladajuće za korupciju, ali i s obećanjima kako će još više povećati plaće, posebice mirovine, a s obzirom na divljanje cijena stanova i za kupnju i najam, i planovima kako riješiti pitanje stanogradnje i visinu cijena kvadrata.

Ako se pita političke analitičare, slične teme i diskurs slušat ćemo i sljedećih mjeseci.

– Vladajući će, naravno, željeti nametnuti ulazak u eurozonu i Schengen, kupnju borbenih zrakoplova Rafale, završetak Pelješkog mosta, korištenje EU fondova i povećanje plaća u javnom sektoru, a oporba će se sasvim sigurno fokusirati na veliki rast životnih troškova i brojne afere Plenkovićeve Vlade. Desni dio oporbe inzistirat će i na temi migracija, a nastojat će podsjetiti birače i na COVID-19, dok će u Slavoniji držati aktualnom priču oko afričke svinjske kuge - kaže politički analitičar Mate Mijić.

Na pitanje zanima li birače više kako poboljšati životni standard ili korupcija na kojoj inzistira oporba, odgovara kako se afere ne osjete previše na HDZ-ovu rejtingu jer su se vladajući približili postotku onih koji su egzistencijalno vezani za njihov model upravljanja državom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Politički analitičar i savjetnik stranke Centar Jurica Galešić kaže da sva istraživanja kažu da glavne teme izbora možemo podijeliti u dvije skupine, i to upravo korupciju i životni standard. Sve je manje prostora za uobičajene ideološke teme jer građani na sljedećim izborima traže rješenja koja će osjetiti u novčaniku, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.