'GLAMURIZACIJA TERORIZMA'

Što bostonski bombaš radi na naslovnici Rolling Stonea?

17.07.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Nekad renomiran američki časopis Rolling Stone po mnogima je prešao granicu novinarske etike takozvanom provokativnošću: na svoju popistički stiliziranu naslovnicu u najnovijem broju stavio je Džohara Carnajeva, optuženog suučesnika u bombaškom napadu na Bostonski maraton

Na naslovnoj fotografiji Carnajev izgleda kao zaneseni tinejdžerski rock muzičar, u skladu s glazbeno-političko-estradnom profilacijom dvotjednika. Pod velikim naslovom 'Bombaš' nudi se siže glavne teme broja: 'Kako je popularnog, obećavajućeg učenika iznevjerila obitelj, kako je zaronio u radikalni islam i postao čudovište.'

Devetnaestogodišnji Džohar Carnajev tereti se da je zajedno sa starijim bratom Tamerlanom (kasnije ubijen u policijskoj potjeri) u travnju izveo bombaški napad na civile okupljene oko Bostonskog maratona. Kao motiv se navodi 'vjerski' fanatizam: braća Carnajev porijeklom su sa sjevernog Kavkaza i u zadnje vrijeme su se zanosili idejama radikalnog islama. U zločinu za koji ih se optužuje poginulo je troje ljudi, a ranjeno ih je više od 260. Nekima od ranjenih u bolnici su amputirani dijelovi tijela.

Urednici Rolling Stonea mogli bi se braniti činjenicama da je istu fotografiju već objavio The New York Times. No potonji list je to učinio uz drukčiju novinsku opremu i kontekst od popkulturno orijentiranog Rolling Stonea, koji gnjevni kritičari sada preko društvenih mreža optužuju za 'glamurizaciju terorizma'. Naslovnica Rolling Stonea obično je rezervirana za glazbene zvijezde s vrhova top lista: na nekima od zadnjih pojavili su se Justin Bieber, Rihanna, David Bowie, Paul Mc Cartney... Ljudi u kojima mlado čitateljstvo magazina često pronalazi uzore.

Sporna žurnalistička tema navodno se pripremala mjesecima. Novinari su razgovarali s prijateljima 'bostonskog bombaša' iz djetinjstva i iznijeli tezu da je za njegovo zastranjenje suodgovorna Carnajevljeva majka. Džohar joj se navodno još 2008. godine žalio na psihičke probleme - podvojenost ličnosti - no umjesto da ga pošalje psihijatru, ona ga je navodno nagnala da se posveti religiji. List piše i da se nekoliko mjeseci prije napada u Bostonu obitelj Carnajev praktički raspala jer su se roditelji dvojice braće vratili u Rusiju.