povratak ljevice

Stigli prvi rezultati izbora u Brazilu: 'Najpopularniji predsjednik u povijesti' Lula vodi ispred aktualnog šefa države Bolsonara

02.10.2022 u 22:30

Bionic
Reading

Nakon što su u 22 sata po hrvatskom vremenu zatvorena birališta u Brazilu, brazilsko izborno povjerenstvo počelo je izvješćivati o prvim rezultatima predsjedničkih izbora u zemlji, na kojima ljevičarski bivši predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva namjerava svrgnuti sadašnjeg predsjednika Jaira Bolsonara

Sa samo 0,1% prebrojanih strojeva za glasanje, Lula je imao 51 posto glasova, u usporedbi s 37 posto za Bolsonara, izvijestio je Vrhovni izborni sud (TSE) na svojoj web stranici.

Ako niti jedan kandidat ne osvoji više od polovice glasova, isključujući prazne i nepravilno ispunjene glasačke listiće, Lula i Bolsonaro će se sučeliti u drugom krugu glasovanja 30. listopada, javlja Reuters.

Ankete su i prije izbornog dana davale Luli jasnu prednost, ali je Bolsonaro unaprijed izrazio sumnju u izborni sustav i dao naznake da možda neće priznati rezultate izbora, koji su podijelili najveće gospodarstvo Latinske Amerike.

U svojoj posljednjoj debati prije nedjeljnih izbora dvojica kandidata su razmjenjivala optužbe za korupciju, a malo su raspravljali o prijedlozima za upravljanje tom južnoameričkom državom. Bolsonaro je nazvao svog ljevičarskog suparnika šefom kriminalne skupine koja je vodila "kleptokraciju" tijekom dva predsjednička mandata i "lopovom" jer je bivši predsjednik bio u zatvoru zbog korupcije.

>>> Ikona južnoameričke ljevice se vraća: Tko je najpopularniji brazilski predsjednik koji se nada pobijediti 'tropskog Trumpa' i vratiti blagostanje u Brazil?

  • +12
Lula da Silva Izvor: EPA / Autor: Marcelo Sayao

Lula, koji ima dvoznamenkastu prednost prije prvog kruga glasanja, nazvao je Bolsonara "besramnim" lažljivcem čija je vlada prikrila mito pri kupnji cjepiva tijekom pandemije covida-19 u kojoj je umrlo više od 680.000 Brazilaca. Također ga je optužio za "genocid" zbog oklijevajuće politike u borbi protiv koronavirusa.

Najmanje trojica Lulinih pristaša su ubijena posljednjih mjeseci, a za ta su ubojstva osumnjičeni Bolsonarovi pristaše. Pristaše sadašnjeg predsjednika opetovano su otvoreno pozivale na vojni udar.