odluka stožera

Stigle novosti: Covid potvrda od danas vrijedi 365 dana, a mogu je dobiti i oni cijepljeni kineskim ili ruskim cjepivom

30.09.2021 u 11:44

Bionic
Reading

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), EU covid potvrde od danas vrijede 365 dana.

Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane, poručuju iz AKD-a.

Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Osim toga novost je i da će se EU covid potvrde moći izdavati i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU, odnosno odobrenje Europske agencije za lijekove. Radi se primjerice, o kineskim i ruskim cjepivima.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.

Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi. Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.