PRVOG DANA PREGOVORA S EU

Stier traži da Srbija plati ratnu odštetu

21.01.2014 u 16:54

Bionic
Reading

Pitanje plaćanja ratne odštete Srbije Hrvatskoj našlo se na stolu povjerenika Štefana Fuelea istoga dana kada su otvoreni pristupni pregovori te zemlje s Europskom unijom

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier postavio je pitanje plaćanja ratne odštete na početku pregovora sa Srbijom. Stier se u pitanju koje je redovnom procedurom kroz Europski parlament poslao Fueleu pozvao na njegovo prošlotjedno obraćanju Europskom parlamentu kada je istaknuo važnost sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i njegove daljnje primjene.

'U tom kontekstu važno je da se poštuju i drugi sporazumi koji potiču dobrosusjedsku suradnju. U kojoj će mjeri Europska komisija naglasiti važnost poštivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je Srbija potpisala s Hrvatskom 1996. godine, s posebnim naglaskom na primjeni članka 7?', upitao je europarlamentarac iz redova Europske pučke stranke i HDZ-a.

Članak 7 govori o povratku izbjeglica, imovine i aboliciji. U njemu se traži dosljedna i cjelovita provedba Erdutskog sporazuma o hrvatskom podunavlju.

Također se navodi, ono na što Stier cilja, da u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Sporazuma ugovorne strane, Hrvatska i Srbija, sklope Sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu. Tim sporazumom, navodi se dalje, utvrdit će se postupci ostvarivanja prava na pravičnu naknadu koji neće uključivati sudske postupke. I zaključno, 'u cilju provedbe obveza iz ovog članka osnovat će se u roku od 30 dana od dana potpisivanja ovog sporazuma, zajednička komisija sastavljena od po tri predstavnika svake ugovorne strane', što nikad nije provedeno.