OPTUŽEN ZBOG DOMA STRAVE I UŽASA

Štićenici gladovali i robovali, a ravnatelj spiskao 1,3 milijuna državnih kuna

04.04.2013 u 08:24

Bionic
Reading

Horor u kojem su godinama živjeli štićenici Doma za psihički bolesne osobe u Breznici Đakovačkoj, a kojeg je u rujnu prošle godine Ministarstvo socijalne politike zatvorilo, dobio je i svoj pravosudni nastavak u vidu optužnice za kaznena djela iz područja gospodarskog poslovanja, piše Jutarnji list

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama podiglo je optužnicu protiv Vjekoslava Bilića, koji je u Domu obnašao dužnost v.d. ravnatelja.

Tereti ga se da je od 23. veljače do 24. svibnja 2012. godine nenamjenski trošio novac kojeg je Ministarstvo uplaćivalo za potrebe doma, navodi Jutarnji list. Tako je štićenicima uskratio njihov džeparac u ukupnom iznosu od 53.664,35 kuna, a od 1,3 milijuna kuna, koje je dobio za prehranu, higijenske potrepštine, odjeću i obuću štićenika, za tu je namjenu potrošio svega 26 tisuća kuna, a ostatak za druge potrebe ustanove.

U istrazi je utvrđeno kako su trgovačke i poslovne knjige vođene neuredno. Podsjetimo, ova privatna ustanova bila je u vlasništvu Bilićeve supruge Mije Bilić, a unutarnji nadzor Ministarstva prošloga je ljeta odlučio stati na kraj činjenici da 129 štićenika tog doma živi u krajnje nehumanim uvjetima.

Podsjetimo, inspekcija je utvrdila kako je u jednoj sobi, u kojoj su se nalazili samo kreveti i niti jedan drugi komad namještaja, spavalo 35 psihički bolesnih štićenika. Nisu imali svoju odjeću, već su je svako jutro uzimali iz zajedničke garderobe, a za prehranu i higijenu imali su na raspolaganju oko tri kune na dan.

Ako su pak bili agresivni zatvaralo bi ih se u mračni podrum bez svjetla i prozora. Štićenici su također morali raditi na poljoprivrednom gospodarstvu u sklopu ustanove.