energent za cent

Štern otkrio gdje u plinskoj aferi treba pokrenuti pitanje odgovornosti

14.07.2023 u 20:28

Bionic
Reading

Energetski stručnjak Davor Štern dao je osvrt na plinsku aferu i rekao tko bi za nju trebao odgovarati

Upitan jesmo li dvanaest dana od ove afere bliže saznanju tko su pravi krivci Štern je za RTL Danas kazao kako misli da nismo.

Mi'slim da nismo. Ono o čemu svi govore i većina tih navoda, odnosno informacija, dolaze iz istih izvora. Pritom različito tumače izvore i onda se stvara kakofonija. Što se dalje ide s tim pitanjem, to će se manje znati i sve dok u HEP ne uđe ozbiljna revizija. Ne mislim na DORH ili USKOK, nego na stručnu reviziju koja će moći dati ekspertno mišljenje o tome što se radilo u sektoru trgovine, koje je vrlo osjetljivo područje, i u kojem često ima gubitaka i dobiti. U trgovačkim smislu ne može se isključiti da dolazi do takvih situacija. Međutim, o tome trebaju razgovarati kvalificirani i kompetentni ljudi koji se u to razumiju, a ne široka javnost', rekao je Štern.

Za komentar iz HDZ-a koji slučaj pokušavaju relativizirati i navode kako HEP tu nije ništa izgubio nego da je samo manje uštedio Štern kže kako je tu riječ 'jednoj jezičnoj inverziji'.

'I dalje tvrdim da se o tome ne može govoriti dok se ne uđe stručno u djelatnost HEP-a i vidi što se dogodilo. Gubitak u trgovini nije zabranjen, ako nije napravljen zlonamjerno, Ako se time nitko u kriminalnom smislu nije okoristio. Tu imamo odluku koja nije pravovremeno donesena, a to je promjena uredbe koja je trebala biti donesena čim su se okolnosti na tržištu promijenile. Ali na to nitko nije upozorio - da su cijene pale i da bi se ta uredba trebala novelirati. Tu se možda treba pokrenuti pitanje odgovornosti tko je to i kada trebao napraviti', rekao je Štern.

  • +9
Sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo o plinskoj aferi Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL