MUTNA PRIČA

Stečaj 21. stoljeća ili kako su radnici ponovo prevareni

23.10.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Dvije godine nakon što je ugašen dnevni list 21. stoljeće, stečajni postupak njezina izdavača tvrtke Miran dan traje još uvijek, a posljednji događaji upućuju na to da se u pozadini događa nešto što bi se u najmanju ruku moglo nazvati – čudno

Naime, stečajem su se, iz preplaćenog PDV-a koji je država vratila na račun tvrtke, trebala naplatiti potraživanja stalno zaposlenih radnika. Riječ je o 1,3 milijuna kuna.
No budući da je tvrtka Digitel medijski servisi, koju vodi Aljoša Roksandić, kao većinski vjerovnik tužila tiskaru Vjesnik, veći dio novca morao je biti rezerviran za parničenje pa je radnicima trebalo biti isplaćeno 28 posto od ukupnih potraživanja. Tih 28 posto trebalo je radnicima sjesti u narednih nekoliko dana, a onda se dogodio neočekivan obrat kakav je moguć samo u Hrvatskoj.

Tvrtka Digitel medijski servisi (DMS) na završnom ročištu održanom 15. listopada 2014., kao većinski vjerovnik zatražila je unošenje dodatne točke dnevnog reda kojom se smjenjuje Maroja Stjepovića s pozicije stečajnog upravitelja. Zatražila je i od suda dobila imenovanje novog stečajnog upravitelja, Mladena Seleca iz Ivanić-Grada.

Međutim, u mailu koji je Stjepović uputio zaposlenicima stoji nova bizarnost – Selec taj posao ne želi tvrdeći kako ga za taj posao nitko nije ništa pitao.

'Ono što je bitno za vas ranije zaposlenike je činjenica da nije bilo prigovora na završni diobni popis koji je postao pravomoćan, što znači da su se stvorili uvjeti za to da vam se isplati 28,2 posto od iznosa vaših potraživanja. Međutim, pojavio se dodatni problem, g. Selec, kojeg je većinski vjerovnik odabrao za novog stečajnog upravitelja, ne želi se prihvatiti te dužnosti, a tvrdi da nikome nije ni dao pristanak da ga se imenuje, a niti da ga je itko kontaktirao u svezi preuzimanja ove dužnosti. Problem je to što vam sada nema tko isplatiti novac. Ja više nemam nikakve ovlasti, a novi upravitelj kao što sam naveo nema namjeru preuzeti dužnost. Dakle, nažalost, s isplatom će se trebati pričekati još mjesec do dva, dok sud imenuje neku treću osobu', stoji u Stjepovićevu mailu.

Zaposlenicima je uloga DMS-a kao vjerovnika i otpočetka bila sporna budući da tu tvrtku smatraju prikrivenim vlasnikom Mirnog dana, odnosno novine 21. stoljeće, a ne vjerovnikom. Kako je tportal već pisao, to je potvrđeno u dokumentima priloženim predstečajnoj nagodbi koju je krajem travnja zatražio DMS, pritisnut sa 98,7 milijuna kuna duga.

U dokumentima koje je potpisao Roksandić, tvrtka Miran dan u vlasništvu Marjana Jurleke, formalni izdavač 21. stoljeća, vodi se kao njihovo povezano društvo.

Unatoč tome, DNS u stečajnom postupku nastupa kao najveći vjerovnik koji ima većinu glasova pa je odluka o smjeni stečajnog upravitelja i imenovanju novog na tom ročištu i donesena.

Zašto se DMS odlučio na taj potez, koji mu zakon očito omogućuje, pokušali smo doznati od Roksandića, ali na telefonske pozive nije odgovarao, a njegov odvjetnik Fran Olujić bio je 'zauzet ročištem izvan Zagreba'.

'Milijun i tristo tisuća kuna, odnosno 28,2 posto njihovih potraživanja do daljnjega će ostati na računu suda do okončanja besmislenih parnica s društvom Vjesnik', napisao je Stjepović te dodao da se iskreno nada da će se te parnice nekako okončati, a da se taj novac neće potrošiti na odvjetničke ili kojekakve druge troškove te da će se za par godina stvoriti uvjeti za to da se taj novac podijeli zaposlenicima.