PROSVJED NA NAJJAČE

[FOTO] Pobuna u Splitu: Građani zaustavljali promet u borbi protiv stanice za otpad s preskontejnerima

24.02.2023 u 18:44

Bionic
Reading

Više stotina stanovnika splitske gradske četvrti Spinut u petak je jednosatnim prelaženjem ulice zaustavljalo promet i tako prosvjedovalo protiv nedavne odluke Gradskog vijeća da se u tom dijelu grada postavi pretovarna stanica za otpad s preskontejnerima

Prosvjednici su zviždali i uzvikivali "Nećemo škovace." Prosvjed, to jest prelaske preko ulice osiguravala je policija i tijekom njegova trajanja tri puta je pozvala okupljene da dopuste prolaz mnoštva vozila kako se ne bi stvarale velika prometna gužvam, što su prosvjednici i uvažili.

Prosvjed je održan u neposrednoj blizini lokacije površine oko 1.500 četvornih metara, koja je odlukom Gradskog vijeća stavljena na raspolaganje komunalnoj tvrtki Čistoća za postavljanje preskontejnera za prikupljanje otpada.

Tik uz tu lokaciju su i sportski tereni NK Dalmatinac na kojim treniraju djeca a u blizini su i tri nebodera. "Ovo je prvi prosvjed, a bude li potrebno nastavit ćemo i ubuduće s njima i poduzet ćemo raspoložive pravne mjere," rekao je predsjednik Gradskog kotara Spinut Luka Kovač.

On je istaknuo kako su gradonačelnika pitali hoće li odustati od odluke da se u Spinutu postave preskontejneri i pretovarna stanica za otpad te da je Puljak odgovorio niječno.

"Gradonačelnik nam je na nedavnom sastanku u Banovini, koji je trajao četiri sata, rekao da neće odustati od postavljanja kontejnera na lokaciji za koju je odluku donijelo Gradsko vijeće," istaknuo je Kovač.

  • +27
Prešetavanjem preko pješačkog prijelaza, Splićani prosvjedovali protiv pretovarne stanice Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Istaknuo je kako je Gradski kotar Spinut donio odluku da neće odustati od protivljenja postavljanju tih kontejnera.

Na upit kako komentira činjenicu da je na izborima za gradonačelnika, Puljak pobijedio u gradskom kotaru Spinut, a sad mu se protive upravo njegovi glasači, Kovač je odgovorio da je to "gradonačelnikov, a ne naš problem."

Podsjetio je kako je on kao nezavisni kandidat izabran za predsjednika Gradskog kotara Spinut te da je od sedam kotarskih vijećnik pet njih nezavisnih.

Prosvjednici su novinarima rekli da je ishitrena i nepromišljena odluka Gradskog vijeća da se lokacija u Spinutu ustupi komunalnoj tvrtki Čistoća za postavljanje preskontejnera za otpad.

"Di to ima u svitu da se kontejneri za otpad postavljaju tako blizu sportskih terena i nebodera. Takav odluka je donesena po principu - ja sam gospodin Bog tvoj i nema drugih Bogova uz mene," rekao stanovnik Spinuta Miljenko Vujević.