PROPISNO POSLOVANJE

Stanovnici naselja na zagrebačkoj periferiji guše se u smradu, po inspekciji - sve čisto

06.08.2021 u 23:31

Bionic
Reading

Stanovnici Soblinca, naselja na zagrebačkoj periferiji, već godinu i pol bore se s neugodnim mirisima iz obližnjeg pogona za štavljenje kože. Situacija je, kažu, nepodnošljiva, prozori su im neprestano zatvoreni, no inspekcija nije utvrdila ništa sporno

Pedesetak stanovnika Prigorske i okolnih ulica u Soblincu okupilo se kako bi upozorili na loše uvjete u kojima žive već godinu i pol. Točnije, otkad je s intenzivnom proizvodnjom počela obližnja kožara.

'Kad dođemo s našeg posla, želimo sjest vani - to toliko nesnosno smrdi da jednostavno ne možemo izdržati. Sve prozore moramo zatvarati, ne možemo biti vani, ne možemo se šetati, ne možemo imati normalan život kakav bi svatko trebao imati', rekao je Božidar Jolić iz Soblinca za Dnevnik HTV-a.

Komunikaciju s vlasnicima dviju tvrtki koje su registrirane u Prigorskoj 18 nisu uspjeli uspostaviti, a do završetka ovog priloga nije ni HTV-ova ekipa. Stupili su, međutim, u kontakt s mjerodavnom inspekcijom.

'Obraćali smo se Državnom inspektoratu, obratili smo se komunalnoj inspekciji, isto tako i veterinarskoj inspekciji, no imam osjećaj da nema sluha za nas, kažu nam da smrdi u skladu s djelatnošću. A smatramo i da su te kromove soli opasnost', naglasila je Maja Uzelac.

Kromove soli koriste se za štavljenje kože, a stanovnici su pokazali i spaljenu travu, izvan samog pogona kožare. I to sve na pedesetak metara od jezera u kojem pecaju ribiči, a pluta i poneka mrtva riba. Prema riječima susjeda, smrad je danas desetak puta manji nego inače - no zaštitna maska ipak dobro dođe.

HTV-ovi novinari kontaktirali su s Državnim inspektoratom, koji im se obratio pisanim putem u vezi s inspekcijom obavljenom potkraj 2020. godine.

'Inspekcija zaštite okoliša nije utvrdila nepropisno postupanje s otpadom kao ni onečišćenje zraka. Tijekom nadzora se u skladištu i vanjskom krugu sabirališta osjećao miris karakterističan za djelatnost koju tvrtka obavlja', odgovorili su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Kožara se, uz to, nalazi puno bliže od propisanih 500 metara od naselja. I kao da stanarima sve to nije dovoljno, nedavno je u istoj ulici s radom počela i tvrtka koja se bavi prikupljanjem različitih vrsta otpada. Budući da su proveli cijev u odvodni kanal koji se ulijeva u obližnja jezera, stanovnici se pribojavaju da im je u susjedstvo stigao još jedan zagađivač okoliša, izvijestio je HRT.