SUSJEDI BIRAJU PREDSJEDNIKA

Srž predsjedničkih izbora u Srbiji - za ili protiv Vučića

02.04.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Aktualni premijer, bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a, bivši ministar, haaški optuženik, potom pravobranitelj te jedna izmišljena osoba ove nedjelje izaći će kao kandidati na srbijanskim predsjedničkim izborima čije je predizborno razdoblje obilježeno dosad neviđenim medijskim ratom, neravnomjernom zastupljenošću kandidata te niskim i teškim optužbama i uvredama, kako u međusobnoj komunikaciji tako i u priopćenjima stranaka koje stoje iza svojih favorita

U utrci za šefa države ove godine je 11 kandidata, a birališta će biti otvorena u nedjelju od sedam do 20 sati. Glasat će se na 8.523 biračka mjesta, od toga 8.224 u općinama, odnosno gradovima te na 29 zatvorskih biračkih mjesta. Na području Kosova i Metohije glasat će se na 90 biračkih mjesta, a u inozemstvu će biti otvorena 53 biračka mjesta u 32 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji više od polovice glasova, održat će se drugi krug glasanja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja, u kojem će sudjelovati dva kandidata koja su dobili najviše glasova u prvom krugu glasanja.

Ovi predsjednički izbori kod naših susjeda obilježeni su u najmanju ruku slikovitim kandidatima, među kojima je jedan aktualni premijer, Aleksandar Vučić, potom bivši predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić, zatim haški optuženik Vojislav Šešelj, a zvijezda je ovogodišnjih izbora student komunikologije Luka Maksimović, čelnik pokreta Sarmu probo nisi koji se krije iza pseudonima Ljubiša Preletačević Beli.

  • +11
Predsjednički kandidati u Srbiji izlaze na birališta Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

U društvu predsjedničkih kandidata nalazi se i nestranački kandidat Saša Janković, inače državni pravobranitelj kojeg je kandidirala skupina građana Za Srbiju bez straha. Tu je i Saša Radulović, čelnik političkog pokreta Dosta je bilo i bivši ministar gospodarstva, a kandidirao se još jedan bivši ministar, Aleksandar Popović koji je obnašao dužnost ministra znanosti i životne sredine te ministra rudarstva i energetike.

Kandidirao se i čelnik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović te Boško Obradović koji je na čelu ultranacionalističkog pokreta Srpski pokret Dveri. Društvo im prave Milan Stamatović - ovog predsjednika općine Čajetina kandidirala je skupina građana Za zdravu Srbiju te Nenad Čanak, nekadašnji predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Iako ždrijebom nije bio na prvi na glasačkom listiću, aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je svoju poziciju šefa vlade te je građanima poručivao 'Mi idemo naprijed, brže, jače, bolje' podsjećajući ih što je sve postigao unazad tri godine u predizbornom spotu u kojem je čak iskoristio huk sa stadiona u kojem mu zborno dovikuju 'Vučiću, pederu'.

Aktualni premijer za predizborni spot iskoristio je i nezadovoljstvo građana spram njega Izvor: Društvene mreže / Autor: Srbija uživo!

Vučić je u svojim predizbornim spotovima naglašavao dosad učinjeno, ali istovremeno strahuje kako bi sve napore mogao uništiti DOS-ov kandidat Vuk Jeremić, inače nestranački kandidat, kojeg je optužio kako se zalaže za nasilje i 'makedonski scenarij'. Vučićevim naprednjacima optužbe njihova čelnika na Jeremićev račun nisu zvučale dovoljno jako pa su njegovi najbliži stranačke kolege bivšeg predsjednika Glavne skupštine UN i bivšeg šefa diplomacije optužili kako je njegova supruga šefica narkokartela, što je izazvalo suze Jeremićeve supruge koja je u izvanrednoj konferenciji za novinare kroz plač optužila Vučića za dosad neviđena politička podmetanja.

Jeremićeva supruga kroz suze je optužila Vučića za podmetanja Izvor: Društvene mreže / Autor: TOP NEWS

Jeremić pak nije ostao dužan pa je tijekom predizborne kampanje optužio Vučićeva brata da upravlja kriminalnom bandom.

Vučića je napao i Saša Radulović koji je aktualnom premijeru poručio neka mu ne padne na pamet da na dan izbora pokuša ukrasti ijedan glas kazavši 'spakiraj se, Vučiću, da ne završiš kao Ceausescu, Srbiji je dosta tebe'.

Suza, ali radosnica ima gdje god se pojavi Luka Maksimović, živopisni student komunikologije iz Mladenovca koji se kandidira pod izmišljenim imenom Ljubiša Preletačević Beli, a koji svojom urnebesnom pojavom i ponašanjem koje ponekad podsjeća na Borata dodatno začinjava sve samo ne dosadne predsjedničke izbore.

Predizborni spot Belog hit je u cijeloj regiji Izvor: Društvene mreže / Autor: Beli — Samo jako!

Tu je i notorni četnički vojvoda Vojislav Šešelj koji je kampanju temeljio na borbi protiv Europske unije i dodatnom približavanju Rusiji, a kao euroskeptici pokazali su se i Aleksandar Popović, Milan Stamatović te Boško Obradović koji je sve vrijeme kampanje ukazivao na cenzuru i neravnomjernu zastupljenost predsjedničkih kandidata u medijima.

Da u Obradovićevim tvrdnjama ima istine, pokazalo je i nedavno istraživanje ureda za društvena istraživanja BIRODI koji su podastrli podatke o tome kako je Vučić u medijima bio čak 120 puta više od tri najjača oporbena kandidata zajedno. Njegova je dominacija dostigla vrhunac posljednjeg dana predizborne kampanje kada je premijer zakupio naslovnice većine dnevnih novina.

Nezavisni domaći promatrači izbora (CRTA i Građani na straži) u više su navrata ukazivali na to da ovakvo stanje ne osigurava da se izbori održe u fer i slobodnim uvjetima ukazujući da su tijek kampanje obilježili neravnopravnost kandidata u medijima te nedostatak ili slab kapacitet nezavisnih kontrolnih tijela koje imaju obavezu štititi javni interes.

U kampanji koja je potrajala relativno kratko, tek mjesec dana, neznatno se govorilo o programu pa se u srbijanskoj  javnosti stvorila referendumska atmosfera – za i protiv Vučića, što je zapravo i srž ovih predsjedničkih izbora.