počast nestaloj domorodačkoj djeci

Srušeni kipovi kraljica Elizabete II. i Viktorije: Trudeau osuđuje vandalizam

02.07.2021 u 23:10

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je u petak vandalizam počinjen u četvrtak kada su srušeni kipovi britanskih kraljica i oštećeno najmanje deset crkava tijekom skupova u počast nestaloj domorodačkoj djeci

Te štete su počinjene na Dan Kanade, nacionalni praznik u četvrtak nakon što je otkriveno više od tisuću anonimnih grobova blizu škola za domorodačko stanovništvo.

"Neprihvatljivo je i nepravedno da se vandalizam i palež događaju diljem zemlje, i u katoličkim crkvama", rekao je kanadski premijer na konferenciji za novinare.

"To nije rješenje", inzistirao je i dodao da razumije bijes na saveznu vladu, institucije poput Katoličke Crkve. 

U gradu Winnipegu, u pokrajini Manitobi, mnoštvo je navijalo dok se rušio kip kraljice Viktorije. Prosvjednici, mnogi u narančastoj odjeći, plesali su oko srušenog kipa umrljanog crvenom bojom. Srušen je i obližnji kip kraljice Elizabete.

U Calgaryju (Alberta), najmanje deset crkava je oštećeno i obojano narančasto i crveno.

Osam crkvi je zapaljeno nakon što je krajem svibnja otkriveno 215 neimenovanih grobova blizu rezidencijalne škole u Britanskoj Kolumbiji. 

Ta su otkrića oživjela traume oko 150.000 američke djece, Metisa i Inuita, odvojenih od obitelji, jezika i kulture i prisilno upisanih sve do 1990.-ih u 139 rezidencijalnih škola diljem zemlje. 

Prosvjedi u znak podrške domorodačkoj djeci održali su se u četvrtak i u Torontu, kanadskom financijskom središtu, dok je marš #CancelCanadaDay u glavnom gradu Ottawi privukao tisuće ljudi u znak podrške žrtvama i preživjelima iz rezidencijalnog školskog sustava.

Održani su brojni skupovi i bdjenja diljem zemlje. Narančasta je postala simbol pokreta, a mnogi su nosili odjeću u toj boji. 

U svojoj poruci povodom Dana Kanade, kanadski premijer Justin Trudeau je rekao kako su otkrića posmrtnih ostataka djece "s pravom natjerala na razmišljanje o povijesnim neuspjesima naše zemlje".

Domorodačka zajednica i mnogi drugi u Kanadi još uvijek se suočavaju s nepravdama, dodao je Trudeau.