SEKSUALNI PREDATORI

Srpski pedofili pod udarom 'Marijinog zakona'

27.03.2013 u 10:05

Bionic
Reading

Zastupnici Skupštine Srbije započeli su u srijedu raspravu o nekoliko pravosudnih i kaznenih zakona, među kojima je i prijedlog zakona o posebnim mjerama za sprečavanje seksualnih delikata nad maloljetnicima i o oduzimanju imovine proistekle iz kaznenog djela. Prijedlog je poznatiji kao tzv. Marijin zakon, nazvan po djevojčici Mariji koja je prije tri godine silovana i ubijena

Uoči početka rasprave, otac djevojčice Marije Slobodan Jovanović novinarima je u Skupštini rekao da taj zakon treba djelovati preventivno i baviti se prvenstveno uzrocima, a ne posljedicama, izvještava B92. Njegovu sedmogodišnju kćer Mariju silovao je i ubio mještanin te tijelo ostavio u šumarku stotinjak metara od kuće. Tijelo je pronašao upravo njen otac i tada je počela njegova borba.

Kemijska kastracija

Zastupnica Olgica Batić iz zastupničke grupe Srpskog pokreta obnove i Demokršćanske stranke založila se za uvođenje mjere kemijske kastracije silovatelja i pedofila.

Batićeva je rekla i da bi mjeru kemijske kastracije silovatelja trebalo uvesti u srpsko kazneno zakonodavstvo.

'Demokršćanskastranka nikada neće odustati od mjere kao što je kemijska kastracija ismatra je potpuno opravdanom', rekla je ona.

Istaknuo je da Marija treba biti posljednje dijete prema kojemu će se zvati neki takav zakon. Zahvalio je zastupnicima, ministarstvu pravosuđa i vladi što su pronašli način da Srbija dobije taj zakon.

Skupštinski odbori za pravosuđe i zakonodavstvo i ustavna pitanja prethodno su jednoglasno prihvatili predloženi zakon. Zastupnik Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan, koji je i predsjednik skupštinskog odbora za zakonodavstvo i ustavna pitanja, rekao je novinarima da će zakon pridonijeti sigurnosti građana.

Prema njegovim riječima, silovatelji i pedofili će nakon odsluženja zatvorske kazne, koja može biti i do 20 godina, biti pod nadzorom i morat će se redovito javljati nadležnim organima, a bit će im zabranjen prilaz vrtićima i školama.

Cvijan je najavio i da će se uspostaviti posebna evidencija silovatelja i pedofila, s DNK profilom. 'Seksualni predatori više neće moći tako lako vršiti najgnjusnija kaznena djela', rekao je Cvijan.

On je najavio ukidanje mogućnosti ublažavanja kazni za silovatelje i pedofile, a za one koji se ne budu redovno javljali nadležnim službama, kazne će biti posebno stroge.

Zastupnik Demokratske stranke Slobodan Homen rekao je novinarima u parlamentu da je usvajanje predloženog zakona velika stvar i da u društvu po ključnim temama ne postoje razlike između opozicije i vlasti. Istaknuo je važnost kontrole pedofila i silovatelja nakon odsluženja zatvorske kazne jer je praksa pokazala da u više od 80 posto slučajeva oni ponavljaju ta kaznena djela.

Selaković: Nadzor nad pedofilima i nakon zatvora

Srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je da prijedlog zakona o zaštiti djece od seksualnih napasnika predviđa policijski nadzor silovatelja i pedofila nakon izlaska iz zatvora i zabranu njihovog prilaska školama, vrtićima i dječjim igralištima.

U raspravi u Skupštini Srbije o prijedlogu zakona Selaković je rekao da se uvodi i posebna evidencija osuđenih za pedofiliju i uzimanje njihovog DNK uzorka.

Podaci iz posebne evidencije o silovateljima i pedofilima bit će tajni, ali će ih koristiti državne institucije. Neće biti dopušteno brisanje podataka iz te evidencije.

Predviđa se i apsolutna zabrana ublažavanja kazne i uvjetnog otpusta.

Osim toga, predviđene su i pravne posljedice osude koje se odnose na zabranu stjecanja javne funkcije i obavljanja funkcije koje se odnose na rad s maloljetnicima, rekao je Selaković.