SPASILA GA ZASTARA

Srpski otac korupcije pušten iz zatvora

11.02.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Nekadašnji direktor Savezne uprave carina SR Jugoslavije Mihalj Kertes oslobođen je zbog zastare optužbi da je po nalogu Slobodana Miloševića zloupotrijebio službene ovlasti i nezakonito isplaćivao novac Carine firmama i fizičkim osobama

Ovaj slučaj u javnosti je bio poznat kao 'iznošenje para na Cipar'. Kertes je poslije izricanja oslobađajuće presude novinarima rekao da je, zajedno s obitelji, ovaj trenutak čekao 13 godina. Optužnica je Kertesa teretila da je, po Miloševićevu nalogu, od 4. svibnja 1994. do 5. listopada 2000. s računa Carine isplatio 115,8 milijuna maraka, 2,95 milijuna dolara, kao i više od dva milijuna dinara, piše Danas

Kertes je oslobođen i optužbe da je bez dozvole Narodne banke Jugoslavije, a u pratnji radnika Carine i Resora državne sigurnosti, iz zemlje iznio 38 milijuna maraka, koje su uplaćene na račune banaka na Cipru.
Sudsko vijeće, obrazlažući oslobađajuću presudu, istaknulo je da se nije upuštalo u činjenice o krivnji Kertesa, nego je takvu odluku donijelo s obzirom na to da je apsolutna zastarjelost kaznenog djela nastupila 5. listopada 2010. godine.

Kertes je već bio pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, ali je presuda ukinuta. Specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević najavio je žalbu. Riječ je o najznačajnijem postupku u poslijeratnoj povijesti Srbije poslije suđenja Draži Mihailoviću - ustvrdio je Predrag Milovančević na žalbenoj sjednici Apelacionog suda u ovom predmetu, pretprošle godine. Tada je podsjetio da je istraga u ovom slučaju 2001. obuhvatila i Slobodana Miloševića, a tužba i bivšeg saveznog i premijera Srbije Jovana Zebića i Nikolu Šainovića.