REKONSTRUKCIJA VLADE

Srpski 'Linić' diplomac je Yalea i ima svega 29 godina

21.08.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Lazar Krstić, diplomac s Yalea, jednog od najuglednijih američkog sveučilišta, i član Mense, prihvatio je poziv iz Srbije i postat će ministar financija nakon rekonstrukcije Vlade Srbije. Krstić je zaposlen u konzultantskoj tvrtci McKinesy u New Yorku, diplomirao je na matematici, etici, ekonomiji i politici kao jedan od najboljih studenata, a među 5.000 kolega proglašen je najperspektivnijim

Krstić (29) rođen je u Nišu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju 'Bora Stanković' kao učenik generacije, da bi poslije toga bio primljen na prestižno američko sveučilište Yale i tamo dobio stipendiju za školovanje koje je godišnje koštalo 42.500 dolara. Kao učenik u Srbiji, bio je i polaznik znanstvene stanice 'Petnica', gdje je i saznao od starijih kako bi mogao da konkurirati za strane fakultete.

Na Yaleu je bio jedan od osnivača Društva europskih studenata, a primljen je i u bratstvo 'Delta Kappa Epsilon', čiji su članovi bili i američki predsjednici - sin i otac George Bush. Pored njih, tu su se školovali i bivši američki predsjednici Gerald Ford i Bill Clinton. Već od prve godine studija na Yaleu izdvojio se kao jedan od najboljih akademaca, u trećoj godini proglašen je najperspektivnijim, a 2007. je i diplomirao u području matematike, etike, politike i ekonomije.


Iste godine je započeo karijeru u konzultantskoj kući McKinesy u New Yorku, gdje kao financijski ekspert radi i danas. Krstić je također i član srpske Mense, koja okuplja ljude natprosječne inteligencije. Dobitnik je i jedne od prvih 200 novih putovnica, koje su pripale samo zaslužnima. Krstić je i ranije govorio da bi se rado vratio u Srbiju, čak i za mnogo manju plaću nego što je ima u Americi.

Govorio je da bi 'prije u Srbiji radio za 6.000 eura nego u Americi za 60.000'. Tamošnji mediji podsjećaju da se budući ministar financija još prije sedam godina, dok je studirao na Yaleu, nudio da volontira u vladi, ali mu se iz Beograda tada nisu udostojali ni odgovoriti.