ZBOG POSTA ZAPRIJETILI ANATEMOM

Srpska pravoslavna crkva zabranila kulenijadu i festival hladetine

06.03.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović zaprijetio je organizatorima Rumenačke pihtijade kako će biti anatemizirani iz crkve uz zvonjavu mrtvačkih zvona ako ovu, kako je rekao, pogansku manifestaciju organiziraju u vrijeme posta. Zbog posta uoči Uskrsa, odgođena je i kulenijada u Baču

Kako pišu srbijanski mediji, održavanje tradicionalne pihtijade u Rumenki kod Novog Sada otkazano je nakon što su se organizatori oglušili na upozorenje lokalnog crkvenog odbora pa je upozorenje pristiglo od samog episkopa bačkog Irineja Bulovića koji spravljanje hladetine za vrijeme posta uoči najvećeg kršćanskog blagdana smatra poganskim običajem.

'Ako organizirate ovu pogansku manifestaciju za vrijeme posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti priopćenje i pozvati vjernike da stanu u obranu svetog posta. Za vrijeme održavanja pihtijade, crkve će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora pihtijade bit će anatemizirani iz crkve, svećenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje djece, jer ona nisu kriva za grijeh i ludost roditelja', priopćio je Irinej organizatorima.

Organizator Rumenačke pihtijade Branislav Popović kazao je kako do manifestacije na kraju neće doći jer će poslije Uskrsa već biti pretoplo za hladetinu te žali za manifestacijom koja okuplja stotinjak izlagača iz Srbije i regije i koja drži Guinnessov rekord u najdužoj hladetini na svijetu.

'Svećenici se pitaju za sve pa smatram da je krajnje vrijeme da izađu na izbore', zaključio je Popović. 

Zbog posta je odložena i druga vojvođanska kulenijada, ali u Baču, koja okuplja ljubitelje kulena, pišu srbijanski mediji, a iz Turističke organizacije Bača, koja organizira manifestaciju, potvrđuju da su zbog posta odustali od manifestacije i da će je održati poslije Uskrsa.