vrijedan artefakt

Srebrni križ ukraden u Zadru prije 50 godina vraćen je u Hrvatsku

27.07.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Srebrni križ iz 14. stoljeća, koji je gotovo 50 godina bio u Italiji, konačno je vraćen u Hrvatsku. Taj dragocjeni artefakt ukraden je u noći između 26. i 27. travnja 1974. iz muzeja samostana sv. Frane u Zadru, a sada će ponovno pronaći svoje mjesto u hrvatskoj kulturnoj baštini

Kako je izvijestila agencija Pixsell, svečana primopredaja križa održana je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a na njoj su između ostalih bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić.

Križ je iznimno vrijedan artefakt iz prve polovice 14. stoljeća, s posebnim značenjem za hrvatsku kulturu i povijest. Na njemu je prikazan lik Elizabete Kotromanić, kraljice koja je darovala sredstva za izradu Škrinje svetog Šime. Dimenzije križa su 41 centimetar visine i 29 centimetara širine, a izrađen je od srebra i djelomično pozlaćen. Ugravirani prikazi franjevačkih svetaca, kao i zaštitnika Zadra - svetog Krševana i svete Anastazije - jasno ukazuju na to da je izrađen za franjevački samostan u Zadru.

Srebrni križ Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

U procesu povratka ukradenog križa u Hrvatsku ključnu ulogu imao je prof. Donal Cooper sa Sveučilišta Cambridge, a on ga je 2009. godine prepoznao u muzeju Lia u talijanskom gradu La Speziji te obavijestio institucije u Hrvatskoj o njegovu pronalasku.

Istraživanja su utvrdila da je križ 1975. godine kupljen na poznatoj aukciji umjetnina Sotheby'sa u Londonu. Kupio ga je tada jedan od najpoznatijih kolekcionara srednjovjekovnih umjetnina Amadeo Lia, ali nije znao da je ukraden. Prilikom kupnje Lia je o porijeklu križa znao tek da je pripadao nekom gospodinu, kako je bilo navedeno u katalogu aukcijske kuće. Platio je za njega pravo malo bogatstvo i odnio ga u Italiju. Tek 1996. godine grad La Spezia postao je vlasnik križa, kada ga je Lia darovao muzeju koji danas nosi njegovo ime.