LUKSUZNA ROBA

Srbin švercao skupocjeni sat liječnika koji je konstatirao smrt predsjednika Kennedyja

29.12.2017 u 19:29

Bionic
Reading

Na srbijansko-mađarskom graničnom prijelazu Horgoš ovih dana je zaplijenjeno 13 luksuznih satova, među kojima i jedan marke 'Patek Philippe' iz 1921. godine za kojeg, kako doznaju tamošnji mediji, carinici pretpostavljaju da je pripadao liječniku ubijenog američkog predsjednika J.F. Kennedyja

Džepni sat, doznaje srbijanski Blic, potječe iz limitirane serije poznatog švicarskog proizvođača satova koji sam po sebi ima veliki kolekcionarsku vrijednost, a prati ga priča kako je pripadao osobnom liječniku američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja koji je zaustavio vrijeme na satu kako bi obilježio točno vrijeme njegove smrti nakon atentata, što mu dodatno podiže cijenu na tržištu.

Načelnik Odjela za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Republike Srbije Ivan Ribić potvrdio je kako je riječ o jednom od najpoznatijih satova na svijetu, uz napomenu da ne isključuje mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj osobi budući da se zna kako su to satovi iz limitiranih serija.

'U ovom trenutku ne isključujemo mogućnost da sat potječe iz nekog kaznenog dijela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako provjeriti tijekom istrage', kazao je Ribić.

Šef subotičkog Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Svetozar Nakarada precizirao je da je sat bez mehanizma težak oko 117 grama te da je napravljen od 18-karatnog zlata, dodajući kako će se njegova prava vrijednost znati nakon obavljene stručne ekspertize.

Velika zapljena cigareta na Bajakovu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galoic

Skupocjeni sat je pronađen kod Beograđanina (77) koji je s još dvojicom muškaraca putovao preko Mađarske do Njemačke. Dolaskom na granični prijelaz Beograđanin je prijavio kako u automobilu ima 12 litara vina i slatkiše, no carinici su detaljnim pregledom u 'volvu V50' pronašli 11 skupocjenih ručnih i džepnih satova marke 'Omega', 'Zenith', 'Audemars Piguet' i 'Patek Philippe', kao i dva prstena od bijelog zlata s dijamantima.

Sat marke 'Patke Philippe' poput onog pronađenog na granici prodaje se po cijeni i do nekoliko milijuna eura, a primjerak iz serije 'Supercomplication' koji je bio u vlasništvu poznatog njujorškog bankara Henryja Gravesa prodan je na dražbi u svibnju ove godine za 18,5 milijuna funti.