'TO NIJE KOREKTNO'

Srbijanski zastupnik tvrdi da je zadržan na hrvatskoj granici

08.11.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u parlamentu Srbije Miodrag Linta prosvjedovao je u petak jer je na granici s Hrvatskom zadržan 10 minuta iako je putovao s diplomatskom putovnicom i kao izaslanik predsjednika državnog parlamenta, izvijestili su srbijanski mediji pozivajući se na Lintine izjave agencijama Tanjug i Beta

Linta je izjavio da je, u svojstvu izaslanika predsjednika Skupštine Srbije krenuo na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u Zagreb, o čemu je, kako tvrdi, službenu obavijest dobilo i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ali da je, unatoč tomu, izvjesno vrijeme zadržan na granici.

Kako navodi Tanjug, Linta, koji je i predsjednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji, je ocijenio da to što je na granici zadržan 10 minuta, iako ima diplomatsku putovnicu, predstavlja demonstraciju sile i nezadovoljstvo dijela službenog Zagreba zbog toga što je u četvrtak u parlamentu Srbije govorio o problemima u ostvarivanju prava Srba izbjeglih iz Hrvatske.

'Ukazivao sam na to da moraju prestati uhićenja, oduzimanja dokumenata i da se ljudima ne obustavljaju mirovine', rekao je Linta.

On je istaknuo da je na granici s Hrvatskom zadržan i 25. listopada, kad je s kolegom zastupnikom iz Skupštine Srbije Aleksandrom Čortićem krenuo na Drugi kongres srpske omladine u Zagreb, i da je nakon 50 minuta propušten na intervenciju generalnog konzula Srbije Živorada Simića.

Linta je ocijenio da to 'u najmanju ruku nije korektno', te da ne ide u prilog 'službenim ocjenama o dobrosusjedskim odnosima'.

On je kasnije za agenciju Beta izrazio nezadovoljstvo i zato što veleposlanstvo Srbije još nije dobilo službeni odgovor Zagreba o razlozima zbog kojih je zadržan na granici 25. listopada.

U povodu pritužbe srbijanskog izaslanika Miodraga Linte da je izaslanstvo 25. listopada na granici bilo zadržano čak 50 minuta, ravnateljstvo policije izvijestilo je tada da kontrola na hrvatskoj granici, kao vanjskoj granici EU, može potrajati, a da je u ovom slučaju trajala 38 minuta.