EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA

Srbijanska aktivistica mora platiti odštetu novinarki koja je dobila otkaz zbog navodnika

06.04.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava zaključio je kako je Srbija prekršila slobodu izražavanja osuđujućom presudom protiv novinarke Politike Ljiljane Milisavljević zbog njezinog teksta iz 2003. godine o aktivistici za ljudska prava Nataši Kandić, zbog čega je novinarka dobila otkaz

Kako stoji na službenoj stranici Europskog suda za ljudska prava, ta je institucija donijela jednoglasnu odluku kako je srbijanski sud presudom nad novinarkom prekršio slobodu izražavanja iz Europske konvencije o ljudskim pravima.

Podsjetimo, novinarka Milisavljević je objavila sporni članak u Politici u rujnu 2003., u vrijeme kada je u Srbiji postojao popriličan animozitet prema Nataši Kandić zbog njezinih napora u istrazi o zločinima koje su srpske snage počinile u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. U to je vrijeme, također, suradnja srbijanskih vlasti s Haaškim sudom bila predmetom žustre rasprave, dok je Kandić bila jedna od najaktivnijih zagovornika pune suradnje s Tribunalom.  

Aktivistica je nakon objavljivanja članka podnijela privatnu tužbu protiv novinarke, zamjerivši joj da je napisala članak u cilju da je opiše kao izdajnika Srbije, nakon čega su srbijanski suci zaključili kako je novinarka kriva za klevetu, ' jer je spornu rečenicu objavila kao svoju time što nije stavila navodnike'. Sporna dio rečenica, naime, glasi 'Kandićeva je nazivana vješticom i prostitutkom', a ta dva 'epiteta' u tekstu nisu označeni navodnicima.

Nakon presude srbijanskog suda, tada već bivša novinarka Politike podnijela je 2006. godine Europskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Srbije, tvrdeći kako je osuđena samo zato što spornu rečenicu nije označila navodnicima, iako je tu rečenicu ranije napisao drugi novinar i koja je prethodno objavljena u jednom drugom listu.         

Europski sud je, međutim, zaključio da je očigledno, i bez znaka navoda, da sporna rečenica ne predstavlja osobno mišljenje Ljiljane Milisavljević o Nataši Kandić, već da je novinarka samo prenijela način na koji su pojedini vidjeli tu aktivistkinju, pri čemu je iznijela i pozitivne i negativne stavove drugih o njoj.

'Srbijanski sudovi su ograničili svoje presuđivanje na nenazočnost navodnika i nisu uravnotežili pravo Nataše Kandić na zaštitu svoje reputacije sa slobodom izražavanja Ljiljane Milisavljević i njezinom dužnošću da kao novinarka prenese informaciju od općeg interesa', navodi se u priopćenju Europskog suda.

U pojašnjenju se dodaje kako se Kandić, kao javna osoba, neminovno i svjesno izložila pogledima javnosti te kako je morala pokazati veću tolerantnost.

'Optužujuća presuda protiv novinarke riskira odvraćanje drugih novinara da doprinose javnoj raspravi o pitanjima kolektivnog života', zaključuje Europski sud koji je odlučio da Srbija Ljiljani Milisavljević treba isplatiti 500 eura na ime moralne odštete i 386 eura za sudske troškove.

Europski sud napominje odluka, koju je donijelo sedam sudaca, nije konačna i da u roku od tri mjeseca obje strane u postupku mogu zatražiti ponovno razmatranje predmeta pred Velikim vijećem suda.