DAČIĆ FRANCUSKOM PREMIJERU

'Srbija tone u živo blato jer nema prijatelja na Zapadu'

04.04.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Ivica Dačić susreo se u Beogradu sa francuskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom, kojemu se požalio da Srbija nema niti jednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumijevanja za njezine stavove o najvažnijim pitanjima koje muče regiju

Dačić je u razgovoru s Ayraultom 'izlio žuč' zbog toga što Srbija, kako je rekao, nema iskrenog pritatelja na Zapadu.

Prema njegovim riječima, to gura Srbiju u 'živi pijesak - u živo blato', u koje svake godine tone sve dublje jer 'ono za što se zalaže ne dopire do svijesti onih koji danas odlučuju o EU i najvažnijim političkim procesima u Europi'.

Dačić je francuskog premijera upoznao sa razgovorima u Bruxellesu i rekao da mu je Ayrault najavio da će se Francuska aposolutno založiti da Srbija što prije dobije datum za početak pregovora s EU. Francuska navodno apsolutno podržava Srbiju i stoji iza sporazuma o strateškom partnerstvu.

'A to znači da Srbija ima neku ruku za koju se može uhvatiti da izađe iz živog pijeska' rekao je Dačić i naveo da je u tom smislu realno rješenje upravo strateško partnerstvo s Francuskom.

Dačić je naglasio da je sastanak s Ayraultom bio dobar i da su zajedno ukazali na tradicionalno prijateljstvo dvije zemlje, 'ali koje je na moju žalost i na žalost cijele Srbije u posljednjih nekoliko desetljeća bilo više dio udžbenika iz povijesti nego u realnoj politici'.

Dačić je ocijenio i da je možda godišnjica Prvog svjetskog rata prilika da se obnove neka stara partnerstva Srbije na Zapadu.