DUGO PUTOVANJE

Srbija počinje pristupne pregovore 21. siječnja

17.12.2013 u 21:13

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su da pristupni pregovori sa Srbijom započnu u siječnju sljedeće godine, a predstojeće grčko predsjedništvo izvijestilo je da će se prva pristupna konferencija održati 21. siječnja, rekao je u utorak povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Fuele je na konferenciji za novinare rekao da se što se tiče datuma za Srbiju u zaključcima spominje samo siječanj, ali da je Grčka, kao predsjedateljica Vijeća EU-a u prvoj polovici sljedeće godine najavila da će se prva Međuvladina konferencija o pristupanju održati 21. siječnja.

Ministri su također usvojili i pregovorački okvir za Srbiju, u kojem se navodi da se traži opipljivi rezultati u procesu normalizacije odnosa s Kosovom. U pregovaračkom okviru traži se da Srbija do kraja procesa pridruživanja sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom

Pusić: Srbija treba poštivati načelo tradicionalne trgovine s Hrvatskom

Srbija bi trebala započeti pregovore o pristupanju Europskoj uniji u siječnju sljedeće godine, a Hrvatska je tražila da u zaključke uđe i da će ta zemlja poštovati načelo tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u EU, izjavila je hrvaska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Naše je stajalište da Srbiji treba omogućiti početak pristupnih pregovora. Mi smo u tom smislu podržali pregovarački okvir i smatramo da Srbija treba započeti pregovore najkasnije u siječnju', rekla je ministrica Pusić. Ministrica Pusić je rekla da je Hrvatska inzistirala na tome da se u zaključcima spomene i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom s obzirom na ulazak Hrvatske u EU.

'Srbija je u svom pismu potvrdila da će poštivati načelo tradicionalne trgovine i u tom smislu mi inzistiramo na spominjanju te teme u zaključcima. To je dodatno osiguranje za nešto što je Srbija već pismeno potvrdila', rekla je ministrica Pusić. Srbija se još u listopadu obvezala da će poštovati načelo tradiconalne trgovine, to jest da će dopustiti Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Ali do sada još nije parafirala sporazum s Europskom komisijom.

Komisija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju započela pregovore o promjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA). U srijedu će u Bruxellesu protokol na prilagodbu svoga SSP-a činjenici da EU sada ima 28 članica potpisati Crna Gora.